Domene kao adrese na internetu

Želite li nekoga pozvati k sebi, dat ćete mu svoju kućnu adresu. Želite li nekoga pozvati da posjeti vašu web stranicu, dat ćete mu njezinu adresu. A adresa web stranice je zapravo domena. Upravo to je i odgovor na pitanje što je domena koje mnogi novi korisnici interneta često postavljaju.

Nekada davno, dok se ona još nije koristila, jedini način da otvorite neku web stranicu je bio da upišete njezinu IP adresu. S obzirom da se ona sastoji od puno brojeva odvojenih točkom, naravno da to nije bilo idealno rješenje. Domene su uvelike riješile taj problem i mnogi novi korisnici interneta nisu niti svjesni lakoće njegova pretraživanja danas.

Želite li nekoga pozvati da posjeti vašu web stranicu, dat ćete mu njezinu adresu. A adresa web stranice je zapravo domena.

Osnovni dijelovi domene

Kao jedan od odgovora na pitanje što je domena je i onaj da je to adresa koja se sastoji od tri osnovna dijela:

  • Naziva
  • Točke
  • Ekstenzije

Naziv domene je proizvoljan i bira ga vlasnik web stranice prilikom registracije. Iza njega slijedi točka i na kraju se nalazi ekstenzija. Prema njoj se može odmah vidjeti je li riječ o nekoj globalnoj domeni (npr. com, info, net i sl.) ili je pak riječ o nacionalnoj domeni neke zemlje (npr. hr, rs, fr itd.). Proces dobivanja neke domene na korištenje naziva se registracija i može se obaviti putem brojnih tvrtki koje nude te usluge.

Globalne domene za razne svrhe

Još jedan od odgovora na pitanje što je domena sigurno će u sebi sadržavati i nešto vezano uz .com domenu. Naime, to je već dugi niz godina najpopularnija globalna domena, ali zbog toga je njezina registracija dosta problematična. Odnosno, brojni zanimljivi nazivi već su odavno registrirani pa možda nećete moći odabrati baš onaj naziv koji ste poželjeli.

Srećom, postoje i brojne druge zanimljive ekstenzije koje možete iskoristiti kako biste s njima spojili željeni naziv.

Pokorite domaće tržište s nacionalnom domenom

Ako vas još zanima i što je hrvatska nacionalna domena, odgovor je vrlo jednostavan. Ona je karekteristična za Hrvatsku i prepoznatljiva je po kratici svake zemlje pa je tako za Hrvatsku to domena HR. Mnogi je nazivaju i Carnet domena zbog organizacije koja se bavi njezinim upravljanjem.

Carnet je Hrvatska akademska i istraživačka mreža koja je dobila mogućnost njezina upravljanja i koja dalje dodjeljuje mogućnosti registracije drugim tvrtkama. Takve tvrtke zove se registratori i dostupno ih je nekoliko u Hrvatskoj putem kojih možete registrirati i svoju vlastitu hrvatsku nacionalnu domenu.

You may also like...