Problematični dio automobila s dizelskim motorom

Pitate li više vozača koji voze automobile s dizelskim motorom postoji li neki dio auta koji im izaziva nelagodu, vjerojatno će se mnogi sjetiti DPF filtera. Oni se koriste već dugi niz godina, ali u posljednje vrijeme se intenzivno radi na njihovoj nadogradnji kako bi bilo što učinkovitiji. Problem je u tome što je njihovo čišćenje nešto skuplje, dok je njihova zamjena još skuplja.

DPF filter u automobilu
DPF filter u automobilu jedan od glavnih dijelova ispušnog sustava.

Postoje i oni vozači koji su otišli korak dalje i odlučili se na ilegalno skidanje ovog dijela auta, ali to svakako nije preporučljivo.

Dio ispušnog sustava auta

DPF filter u automobilu jedan od glavnih dijelova ispušnog sustava. A upravo taj sustav je ono što brojnim proizvođačima auta zadaje glavobolje. Naime, zbog štetnog utjecaja na okoliš plinova koji se ispuštaju iz auta, uvedene su stroge norme koje automobili moraju zadovoljiti kako bi uopće mogli biti pušteni u prodaju. Tako su dogovorene neke generalne norme, a pojedine države su ih odlučile i postrožiti i uvesti još neke dodatne. 

A kako bi proizvođači automobila mogli zadovoljiti te norme, počeli su u aute ugrađivati DPF filter. Poseban problem javlja se kod dizelskih motora jer oni ne uspijevaju u dovoljnoj mjeri sagorjeti ostatke goriva i zraka pa se stvara čađa, koja sadrži:

  • Ugljen
  • Ugljikovodik
  • Sulfate
  • Oksid sumpora i metala
  • Vodu

Obavezan dio automobila

Automobilski DPF filter je postao obavezni dio dizelskih motora od 2006. godine. Naime, tada se na području Europske unije počela primjenjivati norma Euro 4. Ona se tiče emisije štetnih plinova koju ispuštaju automobili. S dotadašnje mogućnosti emisije do 0,05 g/km smanjena je na čak 0,009 g/km. Kako bi to uspjeli ispoštovati, proizvođači automobila su bili primorani ugrađivati DPF filtere u sve automobile s dizelskim gorivom jer su samo na taj način mogli zadovoljiti tu normu.

Također, danas su dostupne dvije vrste DPF filtera:

  • Suhi 
  • Mokri

Većina proizvođača automobila koristi suhe, dok su francuski proizvođači auta (Peugeot, Renault, Citroen) počeli koristiti mokre varijante. 

Začepljenje DPF filtera

Ovisno o vašem stilu vožnje, DPF filter u autu se može začepiti. Tome najviše pridonosi vožnja na kratkim relacijama te česte vožnje u kojima ne možete razviti dovoljnu brzinu. Kod većine automobila će se nakon nekog vremena upaliti lampica koje će vam signalizirati da je potrebno da sami pokrenete regeneraciju DPF filtera. To ćete učiniti tako da pokušate određeno vrijeme voziti pri nešto nižim okretajima motora. U većini slučajeva to bi trebalo biti dovoljno. U suprotnom, morat ćete posjetiti neku tvrtku koja će vam morati strojno očistiti DPF filter.

Čitajte i sljedeći članak: Lambda sonda je važna za optimalan rad motora

Lambda sonda pomoću kemijskog procesa generira napon. Ona mjeri koliki je postotak kisika u ispušnim plinovima. 

You may also like...