Smanjenje toksičnih plinova pomoću auto katalizatora

Automobili koje smo mogli viđati na cestama prije nekoliko desetaka godina i ovi koje viđamo danas, razlikuju se u puno toga. Današnji automobili su osjetno napredniji u svakom pogledu. Imaju jače motore koji su do prije nekoliko godina bili nezamislivi. U njih su ugrađena brojna nova tehnološka rješenja. No, uz porast snage motora, poraslo je i zagađenje koje nastaje ispuštanjem ispušnih plinova u atmosferu.

Zbog toga su proizvođači automobila puno energije utrošili u unapređenje ispušnog sustava auta kako bi zadovoljili sve potrebne ekološke norme. Jedan od dijelova koji se zbog toga počeo ugrađivati u automobile je katalizator, a u nastavku pročitajte više o njemu.

Dijelovi katalizatora u autu

Katalizator u automobilu izgrađen je od 4 glavna dijela, a to su:

  • Kućište – to je ispušna cijev, nalazi se s prednje strane auta i prikuplja plinove koji dolaze iz ispušne grane
  • Prijenosnik – izgleda kao saće jer se sastoji od mnoštva kanalića kroz koji cirkuliraju ispušni plinovi
  • Srednji sloj – pokriva cijeli prijenosnik, odnosno sve njegove kanale
  • Katalitički aktivan sloj – sastoji se od više dijelova koji moraju dovesti do kemijske reakcije kada dođu u doticaj sa štetnim sastojcima iz ispušnih plinova; ovo je ujedno i najskuplji dio katalizatora
Katalizator u automobilu s benzinskim motorom igra vrlo važnu ulogu.
Katalizator u automobilu je bitan dijel koji radi veliku razliku i za nas i za okoliš.

Različiti modeli kod auta s dizelskim i benzinskim motorom

Automobilski katalizator danas se može pronaći u modelima i s benzinskim i dizelskim motorom. Važniji je kod onih s dizelskim zato što je on poznatiji kao veći zagađivač jer se u njegovom ispušnom sustavu stvara više čađe. 

Katalizatori se tako razlikuju ovisno o kojem modelu auta se radi pa se tako kod onih s dizelskim motorom nalaze oksidacijski katalizatori, dok se u onima s benzinskim motorom nalaze trostruki katalizatori. Kod oba modela, montiran je svega nekoliko centimetara iza ispušne grane kako bi bio najučinkovitiji, dok se kod nekih modela nalazi direktno u usisnoj gradi u obliku uloška. 

Uzroci kvara katalizatora u autu

Katalizator u autu može se pokvariti zbog više različitih stvari. Neki od uzroka njegova kvara su:

  • Česti prelasci preko dubokih lokvi i ulazak vode unutar njegovog kućišta
  • Starenje motora i sagorijavanje motornog ulja može dovesti do njegovog začepljenja
  • Česte gradske vožnje mogu također uzrokovati njegov kvar

Bez obzira u kakvom se kvaru radi, automobilski katalizator je potrebno što prije zamijeniti kako bi vaš ispušni sustav u automobilu učinkovito radio.

Procesi redukcije u katalizatoru smanjuju količinu dušikovih monoksida, a procesi oksidacije rade na smanjivanju količine ugljičnog monoksida.

You may also like...