SSL certifikat – metoda zaštite internetskih korisnika

Korištenje Interneta može biti prilično opasno kada su u pitanju osobni podaci i njihova upotreba. Tu se prije svega misli na informacije kao što su lozinke, brojevi kreditnih kartica, brojevi zdravstvenog osiguranja i slično.
Osobni podaci korisnika su jedna od osnovnih meta hakera, a većina nas ih svakodnevno sve redovitije koristi na web stranicama banaka, na internetskim trgovinama, društvenim mrežama i na raznim drugim lokacijama diljem Interneta.

No, postoje i različite metode obrane putem kojih se štite korisnici i njihovi osobni podaci. Jedna takva metoda obrane je SSL certifikat.

Što je SSL certifikat?

SSL certifikat (Secure Socket Layer) je digitalni certifikat kojega organizacije ili pojedinci mogu kupiti te putem njega osigurati sigurnu vezu između web poslužitelja i preglednika. Konkretnije, radi se o metodi enkripcije podataka, odnosno o programskom kodu instaliranom na poslužitelju koji se brine o sigurnosti korisnika koji pregledavaju i koriste web stranicu.

Pogledate li na adresnu traku u vašem pregledniku, prije imena web stranice na kojoj se nalazite možete vidjeti riječ “HTTP” ili “HTTPS”. Upravo slovo “S” je znak da određeno web mjesto koristi SSL certifikat, odnosno da je stranica koju ste posjetili sigurna. Ovaj certifikat biste trebali vidjeti na bilo kojem web mjestu koje od vas traži osobne podatke, osobito podatke o plaćanju. Zapravo, u današnje vrijeme trebali biste ga vidjeti posvuda.

Vrste SSL certifikata

Postoji nekoliko vrsta SSL certifikata nazvanih prema tome na koliko domena/poddomena želite koristiti ovu zaštitu, kao i prema jačini sigurnosti koju želite.
Extended SSL certifikat (EV – Extended validation guidelines) je najsigurniji SSL certifikat i najčešće se koristi, a osobito je preporučljiv za web tvrtke čije poslovanje zahtijeva prikupljanje podataka o kreditnim karticama.

Organization SSL (OV) je certifikat za čije izdavanje web lokacija mora biti provjerena od strane CA (Credential Authority) i koji korisnicima, kada kliknu na oznaku “Secure Site Seal” daje glavne podatke o web stranici, što svakako doprinosi povjerenju korisnika.

Domain SSL (DV) je certifikat koji također ima oznaku “Secure Site Seal”, no za razliku od Organization SSL on ne pruža uvid u informacije o web lokaciji već samo prikazuje razinu enkripcije.

Wildcart je SSL certifikat čijom kupovinom možete zaštititi osnovnu (glavnu) domenu te neograničen broj poddomena, za razliku od većine ostalih certifikata koji osiguravaju samo jednu domenu.

Važnost SSL certifikata

Zahvaljujući SSL certifikatu korisnici mogu unositi osobne podatke ili čak brojeve kreditnih kartica na web stranicu i slati te podatke digitalno, bez brige o njihovoj zlouporabi jer ih samo namjeravani primatelj može pročitati i razumjeti.

SSL certifikat je od neizmjerne važnosti, kako za korisnike, tako i za vlasnike web stranice, web shopa i drugih web lokacija. On štiti od napada hakera i krađe osobnih podataka jer onemogućuje trećoj osobi (hakerima) presijecanje, odnosno presretanje prijenosa podataka između dvije strane.

Svaka stranica koja koristi SSL certifikat daje do znanja svojim korisnicima da su na sigurnom mjestu i da su njihovi podaci u sigurnim rukama.

You may also like...