Terapeutska pomoć parovima može ponovno izgraditi narušene odnose

Terapeutska pomoć parovima, koju mnogi nazivaju bračnim savjetovanjem, iako su često u pitanju i izvanbračni partneri, jedan je od boljih načina rješavanja partnerskih razmirica i neslaganja. Međuljudski odnosi sa sobom nose mnoge izazove. U partnerskoj vezi ti izazovi uključuju sposobnost partnera da zbog ljubavi pronađu način zajedničkog funkcioniranja u kojem niti jedna strana nije u prednosti i ne šteti onoj drugoj.

Osnova zajedničkog funkcioniranja je dobra komunikacija i upravo je njen izostanak krivac za većinu problematičnih veza. U slučaju loše komunikacije šire obitelji pomoć treba potražiti i u obliku obiteljske psihoterapije.

Treba naučiti slušati partnera

Komunikacija koja podrazumijeva davanje kritika i prigovora nije primjeren oblik komunikacije. Ona najčešće uključuje omalovažavanje i vrijeđanje partnera, stvaranje obrambenog stava ili prelazak u  protunapad, te često završava svađom. Vrlo često se jedan od partnera povlači iz ovakvog oblika komunikacije kako bi izbjegao tu svađu, ali to nije trajno rješenje. Svaki se problem u vezi treba riješiti u korijenu kako biste izbjegnuli situacije u kojima se “buduće svađe” natalože na ovu prvu.

Terapeutska pomoć parovima dolazi u obliku razgovora s partnerima u potpuno novom okruženju koje može pomoći riješiti problem za kojeg mnogi partneri misle da je nerješiv. Odlazak na partnersku terapiju znak je da partneri traže mogućnost rješavanja problema ili pokušavaju dokučiti da li je došlo do tako velikog udaljavanja da je raskid neminovan.

Svakako je važno da već pri prvim ozbiljnijim znakovima da veza više ne funkcionira na normalan način bitno potražiti pomoć. Ovakve situacije samo eskaliraju i problem vrlo brzo postane ozbiljan. Terapeutska pomoć parovima, obiteljska terapija i mnogi drugi slični oblici terapije mogu pomoći premostiti početne probleme i izbjeći ozbiljan konflikt dok mali problem nije prerastao u nerješivi sukob.

Gradnja kvalitetnog partnerstva nije jednostavna kao što se čini

Ljudi se zaljubljuju u ideju idealnog partnera, ali s vremenom partner postaje manje idealan. Nenalaženje zajedničkog jezika dovodi do svađa i konflikata koji mogu poprimiti i ozbiljan nasilni karakter. Poljuljana veza ne mora odmah značiti kraj odnosa, ali partneri koji nastave živjeti u takvoj nestabilnoj vezi postaju vrlo nesretni pojedinci koji ne mogu funkcionirati u toj zajednici.

Terapeutska pomoć parovima dolazi u obliku korištenja raznih tehnika i psihoterapijskih intervencija, te različitih vrsta terapije usmjerene partnerima. Ona pomaže u ponovnoj izgradnji partnerskog odnosa, ali ovaj puta s još iskrenijim temeljima koji počivaju na kvalitetnom dijalogu.

Par zanimljivosti i terapeutskoj terapiji za parove

Terapija uči partnere aktivnom slušanju što je temelj dobrog odnosa i znak poštovanja prema partneru koji govori. Pomoć parovima u obliku terapije pomaže partnerima da otkriju svoje, ali i partnerove pozitivne i negativne strane. Tolerancija i razumijevanje prema partneru stvorit će krug povjerenja među njima. Terapeutska pomoć parovima svakako će otkriti kako se nositi s problematičnom vezom. Ponekad je bitno da se barem pojedinac na neki način oslobodi stresa kako bi pomogao svojoj drugoj polovici i motivirao ju u daljnjem radu.

U mnogo slučajeva terapeutska pomoć parovima postiže novu dinamiku odnosa u kojem partneri priznaju osobne  pogreške i pokušavaju spasiti vezu koja je počivala na dobrim temeljima. Ako je par još uvijek zaljubljen, odnosno ako se voli, ne bi trebalo biti teško naći onaj čvrsti zajednički temelj na kojem je sve počelo. Ako više niste zaljubljeni, tada je spašavanje veze besmisleno i bolje je da svoju energiju uložite na neko drugo mjesto. Znamo da je teško prihvatiti to, ali nije sve vječno.

U nekim je slučajevima dinamika odnosa nepovratno narušen, a a partneri ne mogu prijeći preko njihovih različitih pogleda na život. Tada i terapeuti preporučuju sporazumni raskid koji se mora odraditi na kvalitetan način, osobito ako su u prekid uključena i djeca.

Obiteljska terapija odlična je za sve članove obitelji

Ako nešto želite izbjeći vjerujte nam da je to svađa oko podjele roditeljskih uloga. S obzirom na to da roditelji vole svoju djecu većinom ne shvaćaju koliko je razdvajanje roditelja bolno za njih. Zbog toga je za njih najbitnija obiteljska psihoterapija kako bi što bezbolnije prošli kroz tu promjenu.

Uspješnost partnerske terapije još je veća ako se u nju kasnije uključi i čitava obitelj. Obiteljska terapija dodatno pomaže shvaćanju problema, ali uči i ostale članove obitelji kako se ponašati u problematičnim situacijama kada partneri dolaze na rub sukoba. Ovo je osobito bitno kod djece koje narušeni partnerski odnos doživljavaju drastičnije nego ostali članovi obitelji. Takve situacije mogu traumatizirati djecu pa su ove vrste terapija (partnerska i obiteljska psihoterapija) odlično kombinirano rješenje.

You may also like...