Toneri prije i danas

Toner je praškasta smjesa koja se koristi za ispis u laserskim printerima i fotokopirnim aparatima za ispis slika i teksta. Toneri su već neko vrijeme vrlo popularna solucija za ispis, s obzirom da u prosjeku nude veću kvalitetu te više ispisanih stranica od tinte. Pomislite li na tonere za printer, vjerojatno ćete zamisliti cijelu komponentu koja se vadi iz samog printera, no povijest tonera govori nešto drugo.

Danas se toneri rade od različitih materijala, kako je tijekom vremena rasla svijest o održivosti i ekologiji, ali i o mogućim negativnim utjecajima na zdravlje koju su originalni toneri znali prouzročiti tijekom nekog vremena izloženosti.

Sastav i način rada

Gotovo svaki toner u svom sastavu sadrži granuliranu plastiku, dok su prvi toneri u svom sastavu uz to imali samo još ugljikov prah i oksid željeza, koji su davali potrebnu boju toneru. Danas je sastav tonera ipak nešto kompliciraniji, kako bi se osiguralo kvalitetniji i dugotrajniji ispis, no način funkcioniranja samog tonera i dalje je vrlo sličan.

Toneri

Tijekom ispisa, čestice iz tonera ispuštaju se, rastapaju toplinom grijača te se nakon toga hlađenjem vežu za papir. Kako plastika sama po sebi ima vrlo dug period razgradnje, koji se mjeri u stotinama tisuća godina, te je sama proizvodnja naftne plastike vrlo loša za okoliš, ekološki prihvatljiva opcija razvijena je u obliku plastike porijeklom iz biljaka.

Pozitivne i negativne strane

Originalno, toneri nisu dolazili u pakiranjima kakve poznajemo danas, koj se samo umetnu u printer, već se toner sipao u rezervoar samog printera iz bočica u kojima je bio pakiran. Ipak, takva praksa se pokazala nepraktičnom, pa je HP 1984. na tržište izašao s pretečom zapečaćenih uložaka tonera kakve znamo danas.

Još jedan problem tonera, koji je djelomično riješen pakiranjem iz HP-a, jest i činjenica da toner, kao fini prah, dugo ostaje u zraku pa ga je moguće udahnuti, što je loše utjecalo na zdravlje zaposlenika koji su puno vremena proveli u blizini printera. Ipak, današnji toneri, zapakirani i zapečaćeni, maksimalno su prilagođeni kako bi emisiju čestica tijekom ispisa sveli na minimum. Toneri se danas mogu pronaći u cijan, magenta, žutoj i crnoj boji, što nudi veoma širok spektar boja koje se mogu proizvesti miješanjem, što toner čini svestranim medijem za ispis.

Prečitajte i tekst o spašavanju podataka iz diska. Nadamo se da te usluge nečete trebati ali nikad se ne zna.

You may also like...