Uzroci i liječenje paradontoze

Paradontoza sve je veći problem današnjice i zahvaća vrlo širok spektar ljudi. Prije se radilo o starim ljudima ili o trudnicama (tu se radi o hormonima), ali danas su svi u opasnosti zbog relativno nezdravog načina života.
Često prekasno primjećena, paradontoza može oštetiti ne samo zubno meso, već i noseće strukture naših zubiju te u krajnjem slučaju i samu kost čeljusti!

Uzroci paradontoze

Ona počinje gingivitisom, jednostavnom upalom zubnog mesa, i tada je potpuno izlječiva. Ipak, ako ta upala pređe na potporni sustav zubiju, dolazi do periodontitisa, a on je već uznapredovao i potrebno je intenzivno liječenje. Ni tada, uz liječenje, više ne možete biti sigurni da paradontoza neće utjecati na gubitak nekoliko zubiju. Glavni uzročnik ove bolesti je zubni plak jer su njegove bakterije uzrok iritacije zubnog mesa te kroz dulje vrijeme mogu ozbiljno naštetiti cijelom zubu.

Razumijevanje uzroka i liječenje paradontalne bolesti

Postoje neke stvari koje mogu uzrokovati promijene u organizmu te se tada paradontoza osjeća više dobrodošlom nego inače. Primjer takvog uzroka jest nadraživanje sustava. Nije bitno radite li to direktnim dodirom (zubni konac ili čačkalica) ili preko neke kemikalije (katran kod pušača), ali smanjujete otpornost kompletnog sustava i radite si problem za sutrašnje zdravlje. Nepravilna prehrana u kojoj se potpuno izbaci jedan od makronutrijenata, najčešće ugljikohidrati, može ozbiljno utjecati na zdravlje vašeg organizma i napraviti probleme ne samo kod oralne higijene, nego i u ostatku tijela.

Simptomi i liječenje

Ako je zubno tkivo preopterećeno ili je čeljust nepravilna, često dolazi do pretjerane traume na zubima. Može biti i do stiskanja čeljusti ili škripanja zubiju, ali bilo kakvo nepotrebno oštećivanje zuba i mesa oko njih pravi ih podložnijima ka nekim upalama. Dijabetičari i paradontoza česta su kombinacija iz razloga što dobar dio bolesti krvi zapravo ostavlja trag na vašoj oralnoj higijeni.

Lijekovi koji se koriste za razna hormonalna reguliranja, od kontracepcije do regulacije seksualnih hormona, također mogu poremetiti vašu homeostazu i tada je paradontoza češća. Ako epilepsiju liječite tabletama ili uzimate steroide, tada je također bitno da se više posvetite vašim zubima. Ova bolest može ostaviti trajne posljedice koje će biti teške podnijeti i iznutra i izvana. Osim gubitka zubiju, povećavate mogućnost daljnjeg oboljenja ustiju zbog oštećenja tkiva koje nastaje pri vađenju i ispadanju zubiju zbog bolesti. Pazite na svoju oralnu higijenu i redovito provjeravajte zube te zubno meso!

Zubni implantati za nadomještaj zubiju. Zubni implantat je titanski vijak koji zamjenjuje prirodni korijen zuba.  Čitajte više …

You may also like...