Bogatstvo zdravlja biljke iz dalekih krajeva

Bademovo ulje potrebno je za ljepotu vaše kože, ali također i za vaše zdravlje. Koristi moćne hranjive bademe i tranformira ih u nevjerovatno ulje sa puno prednosti za vaše zdravlje i ljepotu. Iako u prirodi postoje dvije vrste badema koji se koriste za proizvodnju ulja, ono koje se koristi za većinu homeopatskih i kozmetičkih proizvoda poznato je kao slatko bademovo ulje.

Slatko je možda svojim okusom, ali je opasan neprijatelj visokog kolesterola, suhe kože i kardiovaskularnih bolesti. Poznata je upotreba bademovog ulja i u prevenciji dijabetesa i raka. Također, bademovo ulje korisno je čak i za vaše kućne ljubimce.

Konzumacija badema

Kako se razvijala upotreba badema, pokušalo ga se učiniti pristupačnijim za svakoga pa ga se tako pokušavalo uzgajati i u drugim klimama i u drugim dijelovima svijeta. Najuspješnji u tome su bili Amerikanci koji su razvili svoju vrstu, okusom još slađim od standardnog badema.

Također su prilagođeni kuhanju i drugim vrstama obrade jer je svojom teksturom vlažniji te sadrže u sebi puno više ulja. Kada se to bademovo ulje ekstrahira, može se uočiti da se dobiju njegove različite varijante, ali nutritivno su sve vrste jednako bogate.

Porijeklo badema i njegovi srodni plodovi

Bademovo ulje vuče svoje korijene iz jugozapadne Azije i Bliskog Istoka pa sve do rijeke Indus u Pakistanu. Kada se govori o biljci, gotovo uvijek se misli na drvo na kojemu rastu bademi za konzumaciju. Upotreba badema u prehrambene svrhe započela je prije mnogo stoljeća, ali je zapravo nepoznato kako su ljudi mogli razlikovati ovaj slatki oblik badema koji danas jedemo od njegovih nejestivih srodnih plodova.

Ti srodni plodovi su gorki te ih se čak smatra toksičnima jer u sebi sadrže male količine cijanida. U posljednje vrijeme, proširila se upotreba i gorkog badema jer su se razvili postupci kojima se vadi toksični cijanid iz njega te je tada njegova konzumacija korisna kao snažno protuupalno i antibakterijsko sredstvo te protiv snažnog svrbeža i grčeva.

Neupitna je činjenica da su badem i bademovo ulje pravo bogatstvo koje dopridonosi ljepoti, ali i zdravlju te se još uvijek istražuju svi načini na koje će se bademovo ulje tek pokazati korisnim za ljudski organizam.

Ako ste si napravili tetovažu, onda vam treba krema za tetovaže. Više o toj kremi možete pročitati ako kliknete na link.

You may also like...