IT poslovi koje se najviše plaćaju

Ogromna ekspanzija IT sektora zadnjih je godina dovela do ekspanzije u poslovima na tom području. Specifičnost tog tržišta rada je što se sve vrlo brzo mijenja pa je potrebno stalno usavršavanje, no plaće u tom sektoru su dosta iznad prosjeka, a ako ste iznimno kvalitetni možete zaraditi strahovito puno. Navest ćemo IT vještine koje su u ovom trenutku na visokoj cijeni, no to se može brzinom svjetlosti promijeniti.

Razvoj i programiranje aplikacija – programiranje je, općenito, na vrhu popisa kada pogledamo IT poslove, a usto se i jako dobra plaća. Velik se novac vrti na tržištu aplikacija, ima i mnogo start-upova koji traže svoje mjesto pod suncem tako da je ovdje mogućnost za napredovanjem u plaći iznimno velika, no sve ovisi o osobi, ukoliko je spremna učiti i usavršavati se tada će napraviti bolju aplikaciju koja će više i zarađivati. Ovaj posao prerasta u jedan od najplaćenijih poslova koji su rašireni po cijelom svijetu.

Upravljanje projektom – menadžerske vještine uvijek su tražene, pogotovo u današnjem poslovnom svijetu koji ubrzano napreduje. Potražnja za onima koji upravljaju i planiraju projektima u IT industriji je značajno porasla prošlih godina. Posljedica je to mnogih novih projekata koje IT kompanije stvaraju, a koji imaju velike šanse da dobro prođu na tržištu. Za taj posao potrebne su iznimne vještine u mnogim područjima, no mnogi će reći da je ključna osobina menadžera da zna prepoznati talent u svojem zaposleniku za određeno područje ili određeni dio posla.

Rad na sigurnosnim sustavima – čelnici kompanija sve više novca troše na ljude koji znaju održavati kompleksne sustave sigurnima. I za ovim poslom je prošlih godina nastala velika potražnja. Radi se o vrlo odgovornom poslu, ništa ne smije poći po krivu jer to znači gubitak korisnika, a današnji sustavi i mreže su sve složenije.

Razvoj web stranica – slično kao i kod aplikacija, i kod web stranica se traže stručnjaci koji mogu unaprijediti web stranice tvrtke, ponajprije su to misli na tvrtke koje svoje poslovanje baziraju na web stranici, primjerice portali i web shopovi. Osobe koje žele raditi ovaj posao moraju biti kreativne, ali i imati vještine pomoću kojih će prepoznati ponašanje potrošača.

Upravljanje bazama podataka – primjerice, kompanije poput Facebooka, Amazona i Ebaya imaju strahovito puno korisnika, ali i drugih podataka u svojim bazama pa su potrebni ljudi koji će njima upravljati. Organizacija je ovdje poželjna vještina jer svu tu silu podataka treba organizirati tako da bude jednostavna i pregledna drugim djelatnicima koji će se njima koristiti.

Tehnička podrška – možda rad u ovom području IT sektora nije toliko plaćen, no ima jako puno radnih mjesta. Svi veliki sustavi i aplikacije trebaju ljude koji će raditi u tehničkoj podršci i rješavati nedoumice korisnicima te im pomagati u korištenju uslugom. Ovaj posao nije ni toliko zahtjevan kao prethodni, ali zahtijeva socijalnu inteligenciju, dobro izražavanje i strpljenje u radu s korisnicima. Prema nekim podacima, ovo područje je prošle godine bilo 3. po broju otvorenih radnih mjesta u IT industriji.

Jasno je da IT sektor uvijek vapi za kvalitetnim ljudima koji mogu maksimizirati profit kompanije. Upravo u tome je prilika danas, jer ovo područje će se u budućnosti i dalje razvijati i stvarat će iznimno puno radnih mjesta.

 

You may also like...