Kaciga za motor je najbitniji dio motorističke opreme

Kaciga je jedan od najbitnijih dijelova motorističke opreme, koja vožnju motora čini sigurnijom, a uz motorističko odijelo čini cjelovitu sigurnosnu opremu koja kod nesreća može činiti razliku između života i smrti. Odabir dobre kacige za motor stoga je vrlo bitan jer su statistički ozljede glave pri padu s motora puno fatalnije te je oporavak od istih dugotrajniji, zahtjevniji, a ponekad i nemoguć u potpunosti. Za razliku od prijeloma koji, iako i dalje mogu biti izrazito opasni, u pravilu imaju veći postotak uspješnosti u potpunom zacjeljenju, nakon kojeg se život vraća u normalu.

Pravilna veličina najvažnija je stavka

Iako postoje različiti modeli kaciga, bez obzira na to za koji se odlučili, najbitnije je da veličina same kacige za motor odgovara vašoj glavi. Svaka kaciga ima veličinu, koju možete provjeriti ili u unutrašnjosti kacige ili na njenoj stražnjoj strani. Za odabir odgovarajuće veličine, bitno je prvo izmjeriti opseg glave krojačkim metrom, u visini obrva. Broj na metru indicirati će koju veličinu kacige morate potražiti – veličine kaciga mjere se prema S-XXL skali te odgovaraju mjerama 54-64 cm, s 2 cm razlike između svakog broja.

Kaciga pravilne veličine teško će se navući preko ušiju, jer su u pravilu kacige za motor dizajnirane s užim donjim dijelom, koji čvrsto prianja uz donji dio glave i tako sprječava da sama kaciga odleti s glave prilikom pada.

Nemojte štedjeti na kacigi

Vrlo je bitno kacigu isprobati i nositi neko vrijeme u trgovini, kako biste primijetili eventualne probleme koje bi vam kaciga mogla stvarati. Kaciga za motor prave veličine trebala bi prianjati uz vašu glavu, tako da vas ne pritišće bolno, ali da se također čvrsto drži za vašu glavu – odnosno da glava ne „pliva“ po kacigi. Nadalje, kod isprobavanja kacige za motor u trgovini također ćete primijetiti ako je određena kaciga preteška za vas, što može uzrokovati bolove u vratu.

Kacige za motor

Model kaciga također je bitan – otvorene kacige s ili bez vizira štitit će vas samo pri nižim brzinama, a vizir na kacigi služi samo za obranu od vjetra i insekata. Zato se u pravilu preporučuju modularne kacige, koje imaju pokretni donji dio koji štiti bradu, koji se može podiči s vizirom, ili, što je uvjerljivo najsigurnija opcija, integralne kacige. One čuvaju cijelu glavu od pada svojom izrazito čvrstom konstrukcijom, pružajući tako najbolju zaštitu.

You may also like...