Vozite sigurno uz kacige za motor

Vožnja motora odličan je način da uživate u suncu i svježem zraku i uz malo adrenalina i na jednostavan i brz način se prevezete od točke A do točke B. Ipak, kod vožnje motora veoma je važno obratiti pozornost i na sigurnost. 

Osim odjeće koja je vrlo bitna, poput motorističkih hlača i jakni, jedan od najvažnijih dodataka koji morate imati u svakoj vožnji je kaciga za motor!

Vozite motor sigurno i poštujte zakone

Prilikom vožnje vaših limenih ljubimaca na dva kotača, kacige za motore dio su obvezne opreme koju uvijek morate imati sa sobom. Svi sudionici u prometu koji su na motoru, bez obzira radi li se o vozaču ili suvozaču, dužni su nositi moto kacigu tijekom vožnje, i to s dobrim razlogom. 

Kvalitetne kacige za motor mogu vam spasiti život te vas sačuvati od ozbiljnih ozljeda glave i vrata prilikom nesreće. Prema zakonima, kazne za vožnju bez njih iznosie1000 kuna za svakog sudionika u prometu na motoru, uz obavezno isključenje iz prometa.

Odaberite pravu veličinu moto kacige

Kako bi vaša motoristička kaciga mogla dobro štititi od nezgoda, važno je prije svega odabrati veličinu koja odgovara vašoj glavi. Zato ju je najbolje je kupovati na licu mjesta, kako biste ju mogli isprobati. Iako postoji standardizirana skala veličina, najbolje je ipak isprobati je i tako odlučiti. 

Veličina moto kacige određuje se prema obimu glave oko čela i potiljka. Nakon toga potrebnu ju je isprobati. Ona savršena prvi puta se teže navlači, a tijekom nošenja pruža jednakomjeran lagani pritisak na cijelu glavu. Ako se kaciga pomiče kada mičete glavu ili vas pak jako stišće oko čela i kod ušiju, potražite veću ili manju kacigu.

Različiti modeli kaciga za sve vozače motora

Postoji nekoliko različitih modela kaciga, a za koji ćete se odlučiti ponajviše ovisi o vašem ukusu. A najpopularnije su: 

  • Otvorene kacige – odlične su za ljeto, jer su otvorenije pa će vam u njima biti manje vruće. Ipak, loša strana ovakvih kaciga za motore jest što često ne dolaze s vizirom te ne pružaju zaštitu udarite li licem tijekom pada. 
  • Zatvorene kacige – u potpunosti prekrivaju glavu i pružaju maksimalnu moguću sigurnosti prilikom pada. Ipak, imate li naočale nećete ih moći nositi. 
  • Kacige s flip vizirom – kod njih je prednji vizir moguće otvoriti. One pružaju savršen balans između otvorenih i zatvorenih modela moto kaciga.

Moto oprema iXS. Razvijeno u Švicarskoj – zaštitne jakne i zaštitne hlače za inovativne vozače motocikala. Čitajte više …

You may also like...