Bicikl kao sve češće prijevozno sredstvo

U posljednjih nekoliko godina bicikli ne predstavljaju samo sportski dodatak koji ljudima služi za rekreaciju, već uvjerljivo postaje sve češće prijevozno sredstvo kojim ljudi putuju na posao, u teretanu, trgovinu, na kavu i slično. S obzirom na tu činjenicu vrlo je važno da svi vlasnici redovito obavljaju servis bicikala koji garantira sigurnu i kvalitetnu vožnju bez straha od naglih kvarova, ali i neželjenih nesreća. 

Možete ga obaviti samostalno, uz kratak vodič o najvažnijim parametrima koje treba provjeriti, ili taj posao pak možete prepustiti stručnjacima, izbor je na vama. Servis bicikala u Novom Mestu je odlična početna točka.

Važnost servisa bicikala

Iako su bicikli vrlo često viđeni na prometnicama, malo je onih koji servis smatraju zaista potrebnim i koji ga redovito rade. Za redoviti servis bicikala u Novom Mestu ima puno opravdanih razloga, a samo neki od njih su:

  • Provjera trenutnog stanja bicikla i zamjena dotrajalih ili neispravnih dijelova
  • Podmazivanje dijelova kako bi bili dugotrajniji
  • Podešavanje mjenjača i kočnica za udobniju i sigurniju vožnju
  • Provjera stanja kotača i guma te njihova zamjena i/ili balansiranje
  • Provjera ležaja i vilica te njihovo podešavanje zbog ugodnije vožnje
  • Čišćenje i podmazivanje bicikla posebnim sredstvima kako bi se spriječilo hrđanje

Kao što je iz navedenih aktivnosti vidljivo, servis bicikala je doista važan, prvenstveno zbog sigurnost, a potom i udobnosti vožnje.

Kako popraviti bicikl?

Vrste održavanja bicikla

Baš kao i kod automobila i servis bicikala u Novom Mestu može se podijeliti na mali i veliki ili generalni servis bicikala. Mali tako podrazumijeva manja podešavanja dijelova bicikala i može se izvoditi nekoliko puta godišnje, dok je veliki servis bicikala nešto detaljniji. 

On obuhvaća ozbiljnija podešavanja poput čišćenja i podmazivanja pogona, lanca i kasete bicikla, kontrolu i čišćenje prednjeg i stražnjeg mjenjača, centriranje prednjeg i stražnjeg kotača, promjenu ili podmazivanje sajli kočnica i mjenjača i slično.

Sam svoj majstor za servis

Odlučite li se na to da servis bicikla radite sami, onda je važno da se prije početka informirate o svim ključnim stvarima koje morate pregledati tijekom servisiranja. Kao odličan izvor takvih informacija može vam poslužiti internet, a vaše vještine i znanja vremenom će svakako rasti.

kvalitetan servis bicikala
Iako su bicikli vrlo često viđeni na prometnicama, malo je onih koji servis smatraju zaista potrebnim.

Osim informacija o tome što točno trebate pregledavati, važno je da posjedujete i adekvatan alat te sredstva poput ulja ili masti koji će vam pomoći da sve pravilno odradite. Bez obzira na to obavljate li servis bicikala u Novom Mestu ili sami, pravilo je da onaj veliki napravite jednom godišnje, dok je onaj mali potrebno napraviti dva puta godišnje.

You may also like...