Dječji bicikli za vesele avanture

Kao djeci, jedan od prvih testova zrelosti većini je bio učenje vožnje bicikla – time su nam se odjednom otvorila mnoga nova vrata, mogućnost jednostavnijeg putovanja ili jednostavno uživanja u svježem zraku i lijepom vremenu za vrijeme vožnje biciklom. 

Želite li i svom mališanu priuštiti isto zadovoljstvo, važno je da od malih nogu za njega ili nju odaberete kvalitetan i dobar dječji bicikl na kojemu će savladati tehnike vožnje te sigurno moći uživati u ovoj zdravoj i zabavnoj tjelesnoj aktivnosti.

Vožnja bicikla od malih nogu

Istraživanja su otkrila kako vježbanje od malih nogu itekako može pomoći brže savladati vožnju biciklom. Tu ponajprije veliku ulogu imaju dječji bicikli na odgurivanje, koji omogućuju djeci da od malih nogu savladaju održavanje ravnoteže. 

Umjesto papučica i mehanizma za pedaliranje, oni imaju samo osnovni kostur dječjeg bicikla s dva kotača. Sjedalo je postavljeno nešto niže, kako bi dijete stopalom moglo zagaziti na pod prilikom odgurivanja, a takvi dječji bicikli često nemaju ni kočnice. Njima se ne mogu postići velike brzine, pa su odlično prvo prometalo za vašeg mališana.

Idealan dječji bicikl

Postoje mnoge polemike oko toga treba li prvi pravi dječji bicikl koji ćete nabaviti imati pomoćne kotačiće ili ne. Točan odgovor za sve situacije teško je dati, jer on ponajviše ovisi od djeteta do djeteta. Imate li budućeg biciklista ili biciklisticu koji brzo uče i lako savladavaju vožnju, tada dječji bicikl ne mora imati pomoćne kotačiće.

S druge strane, želite li svoje dijete prije vožnje malo upoznati s biciklom, tada su pomoćni kotačići odličan dodatak koji će pomoći smanjiti strah i nesigurnosti prilikom prvih nekoliko vožnji. Ipak, važno je na umu imati kako se ravnoteža pak najbolje vježba bez pomoćnih kotačića.

Odgovarajuća veličina bicikla za dijete

Veličina dječjeg bicikla odabire se prema visini samog vozača ili vozačice, ali ipak imajte na umu kako većina modela ima podesivo sjedalo kojim barem djelomično možete pratiti rast svog biciklista ili biciklistice. 

Općenito govoreći, za djecu od 2 do 4 godine najčešće se preporučuju bicikli guralice, iako prvi dječji bicikl svom djetetu možete kupiti već kad dostigne visinu od oko 90 cm. Svog mališana ipak se preporučuje povesti u kupnju, kako bi isprobao odabrani bicikl.

You may also like...