Naočale su mnogima postale neizostavan dodatak

Naočale (tal. occhiali) su prvenstveno pomagalo za ispravljanje nepravilnosti vida, a potom i za zaštitu očiju od sunca. Sastoje se od okvira u koji su umetnute staklene, naočalne leće, koje mogu biti bifokalne i multifokalne, ili zaštitna stakla. Leće koje se nalaze u naočalama mogu biti:

  • konveksne (plus leće) te one kao takve ispravljaju dalekovidnost i starovidnost
  • konkavne (leće plus) koje ispravljaju kratkovidnost
  • cilindrične leće koje ispravljaju astigmatizam
  • prizmatične leće koje pomažu kod škiljenja

Izrada i svrha naočala 

Klasične naočale odnosno njihovi okviri, mogu biti izrađeni od različitih materijala- plastike, metala, drveta. Naočale, osim za korekciju vida, mogu služiti i kao zaštita očiju od vjetra, prašine, stranih tijela, štetnih plinova, opasnih tekućina, zaraznog materijala i slično.

Naočale s dioptrijskim staklima
U optici možete pronaći veliki izbor naočala

Kako bi zaštitile oči od prejake svjetlosti, ultraljubičastih i infracrvenih zraka, koriste se naočale s obojenim staklima, dok se dioptrijske naočale u tu svrhu mogu zasjeniti metalizacijom ili korištenjem fotosenzibilnih stakala koja mijenjaju svoj intenzitet s obzirom na količinu okolne svjetlosti.

Razlozi za nošenje sunčanih naočala

Postoji više razloga zašto biste trebali razmisliti o nošenju sunčanih naočala, a ovo su neki od najvažnijih:

  1. štite od karcinoma kože – koža oko očiju je vrlo osjetljiva na djelovanje UV zračenja stoga je vrlo bitno zaštititi taj dio kože. Čak 10 % karcinoma kože razvija se upravo na tom području našeg tijela te na vjeđama. Osim karcinoma, može doći i do sljepoće.
  2. štite od UV zračenja – važno je zaštititi mrežnicu, leću i druge dijelove oka od štetnih UV zračenja jer velika količina sunčevih zraka povećava oksidativni stres i potiče razvoj katarakte. Preporuča se kupnja naočala koje zaustavljaju 99-100 % UVA i UVB zraka.
  3. zaustavljaju glavobolje i migrene – brojni su uzroci migrene, a jedan od njih je i svjetlost stoga je važno pri kupnji naočala uložiti u obojene leće, kao što su primjerice plave leće jer reduciraju efekte svjetlosti i obrasce koji potiču migrenu kojoj je uzrok svjetlost. Korištenje obojene leće reducira hiperaktivnost mozga što smanjuje učinke migrene. 

Veliki izbor u optikama

Optike nude vrlo veliki asortiman raznih vrsta naočala, od onih dioptrijskih pa sve do sunčanih. Također, danas su sve popularnije i online optike u kojima nerijetko možete pronaći i još veći izbor nego u klasičnim pa svakako provjerite što se sve nudi.

Imate li točno postavljenu dioptriju, nije nikakav problem naručiti naočale s dioptrijskim staklima putem interneta, a vrlo često ćete i ostvariti financijsku uštedu kupnjom na takvim mjestima.

You may also like...