Brojne vrste ženske obuće

Isto koliko je težak odabir ženske odjeće i dodataka, toliko je težak i odabir ženske obuće. Iako su ženske cipele s potpeticom najpopularnija vrsta ženske obuće, na tržištu ipak postoji nešto više modela poput  onih za slobodno vrijeme, sport, elegantnih modela, čizama, papuča, balerinki i slično.

Izbor je velik, a na vama je da odlučite koja vrsta ženske obuće vam treba ili koja vam se najviše sviđa.

Obratite pozornost na materijal obuće

Iako se mnoge žene pri izboru ženske obuće najčešće fokusiraju na izgled, ipak bi trebalo obratiti pozornost i na neke druge kriterije poput materijala izrade. Naime, materijal od kojeg je izrađena ženska obuća bi trebao biti kvalitetan te zadovoljavati funkciju cipele.

Udobna ženska obuća
Ženska obuća je najbitniji odevni detalj svake žene

Primjerice, tako bi zimske gležnjače ili čizme trebale biti napravljene od vodonepropusnog materijala te dobro podstavljene kako bi nogama bilo toplo. 

Idealna veličina obuće za žene

Osim izbora adekvatnog materijala izrade obuće za žene, vrlo je važno i izabrati dobru veličinu , a to ćete postići detaljnim isprobavanjem različitih modela prilikom kupnje, ili pak mjerenjem stopala ukoliko ste se odlučili za online kupnju obuće. Tamo proizvođači nude tablicu veličina s odgovarajućim dužinama gazišta.

Video: Saznajte svoju ispravnu veličinu cipele

Istraživanja su pokazala kako žene koje isprobavaju više modela obuće iz određene kategorije, primjerice balerinke ili salonke, puno bolje procjenjuju pristajanje te obuće svome stopalu te veličinu koja im treba. Tome je tako zbog toga što naše stopalo vrlo lako i brzo detektira razliku u pristajanju različitih modela obuće te nam signalizira onaj idealan. 

Ukoliko vam se dizajn nekog određenog modela obuće za žene jako sviđa, stručnjaci predlažu da isprobate još nekoliko modela iz slične linije kako bi vaše stopalo osjetilo razliku među modelima. Zbog toga ćete lakše odrediti što više odgovara vašem stopalu, kada je riječ o udobnosti. 

Važnost dobrog pristajanja za stopalo

Vrlo je važno dobro i detaljno se posvetiti odabiru ženske obuće koja savršeno pristaje vašem stopalu jer:

  • svako stopalo je različito pa u kontekstu njegovih individualnih zahtjeva za udobnošću valja dobro izabrati
  • stopala su ta koja nam omogućuju svakodnevno kretanje i obavljanje velikog broja aktivnosti stoga je vrlo važno pružiti im dobru i udobnu potporu, a ne voditi se isključivo estetskim performansama
  • estetika ženske obuće može zavarati, a najčešće dovodi samo do neželjenih bolova u stopalima i nogama, što nikako nije cilj ni svrha nijedne vrste ženske obuće

You may also like...