Kupnja domene kao korak do online prisutnosti

Kupnja domene je prvi korak prema digitalnom identitetu vaše web stranice, odnosno do vaše online prisutnosti. Bez obzira radi li se o osobnom blogu, online trgovini ili poslovnoj stranici, odabir prave domene može imati značajan utjecaj na vaš kasniji uspjeh. 

U ovom članku ćemo zato istražiti sve bitne faktore koje trebate uzeti u obzir prilikom odabira domene. A sve kako biste osigurali da ona odražava vašu marku ili brend, bude lako pamtljiva i pruža dobru pretraživost.

Kupnja domena kao ulaganje u budućnost

Kupnja domene na internetu, ili kako je mnogi nazivaju registracija, vrlo je važna za vašu online budućnost. Prva stvar koju trebate uzeti u obzir je kako želite da vaša web stranica bude percipirana kod korisnika. Ako imate već postojeći brend, možda želite koristiti ime brenda u nazivu domene kako biste ojačali prepoznatljivost. 

Kupnja domene je prvi korak prema digitalnom identitetu vaše web stranice, odnosno do vaše online prisutnosti.

Ako tek započinjete, razmotrite naziv koji odražava temu ili svrhu vaše web stranice. Bitno je da naziv bude lako pamtljiv i jednostavan za tipkanje, izbjegavajte složene ili teško izgovorljive nazive. Ako sve to uzmete u obzir, kupnja domene će vam svakako biti jednostavnija i može vam puno toga dobrog donijeti u budućnosti.

Pazite na ključne riječi u nazivu domene

Ključne riječi u nazivu domene mogu poboljšati vašu pretraživost na internetu zato i na to trebate obratiti pažnju kod kupnje domene. Uključivanje relevantnih ključnih riječi u naziv može vam pomoći da se rangirate bolje na tražilicama, ali budite oprezni da ne pretjerate. 

Naziv domene treba zvučati prirodno i ne bi trebao biti previše opterećen ključnim riječima. Istražite ključne riječi koje su relevantne za vašu industriju i razmislite o njihovom uključivanju u naziv domene. Ako sve dobro istražite, registracija domene će vam svakako koristiti.

Provjerite dostupnost i registrirajte slobodnu domenu

Kada ste odabrali idealan naziv, provjerite je li taj naziv zajedno s odgovarajućom ekstenzijom dostupan za registraciju. Mnogi popularni nazivi domena već su odavno zauzeti, ali možda možete pronaći varijaciju koja odgovara vašim potrebama. 

Koristite alate za pretragu domena kako biste provjerili dostupnost i obavite kupnju domene kod pouzdanog registra, odnosno tvrtke koja vam nudi te usluge. Osim domene s glavnom ekstenzijom, razmotrite i registraciju varijanti s različitim ekstenzijama kako biste zaštitili svoju marku od potencijalnih konkurenata. To znači da ako primjerice odaberete ekstenziju .COM, ne bi bilo loše i da zakupite još neke ekstenzije s istim nazivom. 

You may also like...