Provjeri domenu u svega nekoliko koraka

Domene predstavljaju adrese na internetu, odnosno pomoću njih se razlikuju web stranice. Sastoje se od naziva i ekstenzije, između čega se nalazi točka. Kada želite otvoriti neku web stranicu, morate u svoj internetski preglednik upisati taj naziv i ekstenziju. A kako bi vam se tada otvorila željena web stranica, njen vlasnik ju je morao registrirati, odnosno morao je ugovoriti uslugu registracije domene.

Riječ je o jednostavnom postupku, a on uvijek počinje na isti način, a to je provjera domene. Ona za cilj ima utvrditi da li je netko već ranije registrirao tu domenu. Zato jednostavno provjeri domenu i saznaj možeš li nastaviti s registracijom.

Provjeri domenu i nastavi s registracijom

Kao što je navedeno i u uvodu, provjeri domenu na internetu brzo i jednostavno i saznaj možeš li nastaviti postupak registracije domene. Rezultat te provjere može biti pozitivan i negativan, odnosno nakon njega ćeš:

  • Moći nastaviti s postupkom registracije
  • Morati napraviti određene izmjene po pitanju naziva i ekstenzije domene

Ako si provjerio domenu i dobio si odgovor da je željena kombinacija naziva i ekstenzije slobodna, možeš nastaviti s postupkom registracije. Ako moraš napraviti određene izmjene, najjednostavnije je promijeniti ekstenziju, a ostaviti željeni naziv.

Provjeri domenu putem tvrtki za registraciju domenu

Provjeri domenu jednostavno putem brojnih tvrtki koje kasnije nude registraciju domene. Te tvrtke to imaju kao svoj prvi korak do nastavka registracije jer je prvo potrebno utvrditi je li kombinacija koju želite registrirati slobodna. 

brz način za provjeru domene
Jedan od brzih načina za provjeru domene je jednostavno pretraživanje interneta. Upišite naziv koji želite koristiti, uključujući domenu najviše razine ili TDL ekstenzije, kao što su .com ili .hr. To može otkriti je li ime trenutno u upotrebi, a vaše pretraživanje može čak ponuditi neke predložene alternative.

Isto tako, provjeriti domenu možete putem domaćih i stranih tvrtki koje nude te usluge te nakon toga samo nastaviti s postupkom registracije. Domaće tvrtke uvijek su dobra opcija za one koji nisu toliko dobri sa stranim jezicima.

Korištenje raznih neovisnih stranica za provjeru domene

Ako ne želiš koristiti specijalizirane tvrtke putem kojih se mogu ugovoriti razne druge usluge, provjeri domenu putem neke od neovisnih web stranica koje nude te usluge. Uglavnom je to riječ o tvrtkama koje nude tzv. whois provjere. Nakon što unesete svoj željeni naziv i ekstenziju koje biste željeli registrirati, takve web stranice će vam također pokazati da li takva registrirana kombinacija već postoji ili ne.

Kako provjeriti domenu? Je li vaš naziv domene zauzet?

Ako ne postoji, tada možete pronaći neku tvrtku koja nudi usluge registracije domene i registrirati tu kombinaciju. Ali naravno, tada ćeš svakako još jednom morati provjeriti domenu jer je to prvi korak kod takvih tvrtki.

You may also like...