Opcije hostinga i za najzahtjevnije

Hosting je usluga zakupa prostora na nekom poslužitelju za osobne potrebe. A te potrebe se uglavnom odnose na smještaj web stranica kako bi one stalno bile dostupne posjetiteljima. Upravo zbog toga ćete ovu uslugu nerijetko pronaći navedenu i kao hosting web stranica.

Ovisno o tome kakve web stranice planirate postaviti na internet, kao i kolika razina prilagodljivosti i kontrole vam je potrebna, možete odabrati nekoliko različitih vrsta hostinga. One se osim same funkcionalnosti mogu razlikovati i po broju uključenih usluga, a samim time se razlikuje i konačna cijena. Neke od popularnih vrsta su:

  • Dijeljeni
  • Reseller
  • VPS
  • Namjenski poslužitelj

Dijeljeni hosting

Planirate li na internet postaviti svoje osobne stranice, primjerice vezane uz neki vaš hobi, tada vam je dovoljan i najosnovniji paket, odnosno dijeljeni hosting web stranica. Odlučite li se za njega, dobit ćete određeni prostor na nekom poslužitelju. No, morate imati na umu da će isto to dobiti i brojni drugi korisnici. To ponekad može za posljedicu imati određene probleme, kao što su sporije otvaranje web stranica ili povremenu nedostupnost. To su rijetke situacije, ali morate biti svjesni da su moguće.

VPS

Ovo je danas jedan od najpopularnijih oblika hostinga web stranica. Omogućuje vam virtualno mjesto na nekom poslužitelju, što znači da niste ovisni o drugim korisnicima. No, još jedna odlična karakteristika ove vrste je u tome što imate određeni stupanj prilagodljivosti pa na taj svoj dio možete instalirati željene programe, platforme i slično. Mnogima je zato ovo najoptimalniji odabir koji nudi odličan odnos cijene i kvalitete.

Namjenski poslužitelj

Za velike poslovne stranice za koje korisnici traže najviši stupanj prilagodbe i sigurnosti, nudi se namjenski poslužitelj, odnosno zakup cijelog poslužitelja. Na taj način dobivate cijeli poslužitelj samo za svoje potrebe. U određenim slučajevima možete i zatražiti da vam se ugrade potrebne hardverske komponente, dok se softversko prilagođavanje podrazumijeva.

No, kako biste mogli sve dobro postaviti i osigurati da sve ispravno radi, morate imati veliko informatičko znanje. Ukoliko smatrate da ipak ne znate toliko o postavljanju poslužitelja, onda je svakako dobra opcija pronaći nekog pojedinca ili tvrtku koji će za vas obavljati administraciju.

SSD disk je postao standard za računala. SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće. Čitajte više …

You may also like...