SSD disk je postao standard za računala

Od kada su računala postala dostupna u svakom kućanstvu, aktivno se radi na njihovom poboljšanju i smanjivanju komponenti. Tako današnje laptop računalo iz srednjeg cjenovnog ranga ima nekoliko puta bolje performanse i znatno je manje od najboljeg laptopa od prije 10-ak godina. Sve komponente u računalima su jako napredovale, no one za pohranu podataka su dugo vremena bile jednake. 

Hard disk je bio standard u računalima i dobro je obavljao svoj posao, no imao je dvije mane – sporo zapisivanje i čitanje podataka te sklonost kvarovima. Upravo zbog toga je danas SSD disk postao standard, a kako radi i koje su njegove prednosti donosimo u nastavku teksta.

Što je SSD disk?

SSD disk ili solid state drive je računalna komponenta čiji je zadatak pohrana podataka. Za razliku od hard diska koji je koristio disk za čuvanje podataka, SSD koristi integrirane krugove. Zbog toga nudi puno bržu opciju zapisivanja i iščitavanja podataka, te se danas HDD smatra poviješću.

SSD disk ili solid state drive je računalna komponenta čiji je zadatak pohrana podataka.

Brzina SSD diska

Brzina učitavanja i iščitavanja podataka je znatno brža od HDD-a, te su SSD diskovi upravo zbog toga postali toliko popularni i revolucionarni. Može biti čak 5 do 20 puta brži od hard diska, što nije malo. 

SSHD hibrid 

Solid state hybrid drive je kombinacija SSD i HDD, koja je idealna za računala. Na SSD disk se pohranjuju operativni sustav i razni programi, te se na taj način ubrzava računalo, dok HDD služi kao mjesto za pohranu podataka. SSHD diskovi su postali jako popularni, a čak i računala koja ih ne koriste, nerijetko imaju dvije komponente za pohranu, jedan SSD i jedan HDD. To je česti slučaj u modernim laptopima.

SSD disk ili HDD što odabrati?

Na ovo pitanje ne treba puno duljiti s odgovorom, jer je SSD disk puno bolja opcija. Naravno, nije ni on bez mana, pa ćemo istaknuti neke stvari na koje morate biti spremni prilikom kupnje.

Visoka cijena SSD

Što se tiče cijene, tu prednost zasigurno ide hard disku, koji za puno manju cijenu nudi puno veći kapacitet. Kod kupnje SSD-a morate biti spremni izdvojiti nešto više novaca.

Veća brzina 

Ako vam je potrebno brzo zapisivanje i prebacivanje podataka, tada ne morate razmišljati. SSD disk je u ovom slučaju znatno bolje rješenje od HDD.

Životni vijek

Kroz prošlost svjedočimo tome da se HDD često kvari, a svaki kvar može prouzročiti ozbiljne probleme. Budući da je on komponenta za pohranu podataka, prilikom njegovog kvara gubimo pristup tim podatcima. SSD ima dulji životni vijek od hard diska i možete biti sigurni da će dulje trajati te da je otporniji na oštećenja.

You may also like...