Za poduzetnike – zgrabite poslovnu priliku

Nema tvrtke koja se svakodnevno bori na tržištu a da može opstati bez stalnog razvoja i ulaska u nove poslove pa i poslovne niše. Čest problem s kojim se poduzetnici susreću je da su pristrani, subjektivni, da ne razmišljaju racionalno, a upravo je to jedan od ključnih čimbenika uspjeha, razumna procjena.

Prvi cilj poduzetnika je da otkrije i upozna svoje ciljano tržište. Proučavanje konkurencija još je jedna bitna stavka u vezi upoznavanje poslovnog svijeta u niši kojom ćete se baviti. No, to je dovoljno za početak, a kasnije, kad razvijate poslovanje, kako bi ga održali morate stalno vrebati nove poslovne prilike koje tržište pruža, a nevidljiva ruka tržišta uvijek će ponuditi nešto novo onome tko to zna prihvatiti i oploditi.

Da bi se razvili morate shvatiti na koji način funkcioniraju i kako se ponašaju potrošači u vašoj poslovnoj oblasti. Ukoliko streme ka novom proizvodu ili nadogradnji postojećeg tada im morate ispuniti želji kako bi opstali na surovom tržištu, jer se može dogoditi situacija da konkurentska tvrtka vama otme dio tržišta.

Važno je biti formalno ili neformalno ekonomski obrazovan za uočavanje kako tržište funkcionira, no prema mnogim stručnjacima još je važnije da imate sposobnosti prepoznavanja preferencija potrošača, za to možete zaposliti stručnjaka u vašoj tvrtki.

Prije no što krenete u svijet poduzetništva budite sigurni da ste u potpunosti proučili tržište i shvatili principe po kojima se ono ponaša. Kada ste sigurni da ste taj dio kvalitetno napravili tada će vam biti puno lakše steći svoj dio tržišnog kolača. U ovom segmentu zahtijeva se naporan rad, jer bez njega ćete teško napamet poslovati.

Često se pojavljuju nove prilike, primjerice kada država raspiše natječaj koji vam odgovara ili kada država smjera uložiti u ono čime se vi bavite. Tada morate biti spremni prilagoditi se zahtjevima tržišta i biti najbolji u svojoj konkurenciji.

 

You may also like...