Zdrav razvoj djeteta i bolji život uz folnu kiselinu

Zdrav i uravnotežen organizam samo je pola posla kada je u pitanju održavanje kvalitete posla ili pak zdravlja tijela. Mnogi se različiti sastojci mogu unijeti jednostavno, ujednačenom i raznolikom prehranom, no na umu treba imati kako je ponekad razinu pojedinih tvari teško na duže vrijeme poboljšati samo boljom prehranom. 

Upravo zbog takvih slučajeva, dobro je u riskantnijim periodima života nadohvat ruke imati pomoć, u vidu dodataka prehrani koji vam mogu brzo i efikasno poboljšati stanje određenog sastojka u tijelu. Dodatci prehrani koji u sebi imaju folnu kiselinu popularni su zbog dokazane učinkovitosti, brzog djelovanja i mnogih  načina na koji može pomoći vama ili vašim potomcima zadržati zdravlje.

Mnoga pozitivna djelovanja folne kiseline

Folna kiselina još je poznata pod nazivom vitamin B i jedan je od najvažnijih spojeva koji mogu utjecati na rast i razvoj mladog organizma. Stoga je od samog začeća važno imati dovoljno folne kiseline u tijelu. Zbog toga, one je jedan od spojeva koji najčešće u obliku dodatka prehrani konzumiraju trudnice ili pak žene koje planiraju trudnoću, iako je neki ljudi također konzumiraju i radi smanjenja mogućnosti ili prevencije nastanka raznih bolesti koje mogu štetiti organizmu. Folna kiselina u nekim se slučajevima također koristi i kao svojevrstan lijek da pojedine upale i različite bolesti. Vitanoval u svojoj ponudi ima odlične pripravke za muškarce i žene na bazi ovog spoja.

Folna kiselina kao lijek

Folna kiselina pomaže i u borbi s raznim simptomima i bolestima. Imate li problema s bubrezima, onda ste sigurno upoznati s time da se folna kiselina često koristi kao pomoć pri smanjenju razine homocisteina, koji može uzrokovati nastanak srčanih bolesti. Uz to, također se koristi i kao pomoć u borbi sa simptomima lijekova za bolesti poput psorijaze i reumatoidnog artritisa, gdje smanjuje:

  •  mučnine
  •  povraćanje
  •  druge česte simptome lijekova koji se uzimaju za borbu s ovim bolestima

Povećana konzumacija također smanjuje šanse za nastajanjem raka debelog crijeva i dojke, pogotovo ako se uzima s vitaminima B12 i B6.

Folna kiselina u trudnoći

Folna kiselina jedan je od dodataka prehrani koji se gotovo univerzalno preporuča svim trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću. Razlog tomu je činjenica da ona uvelike može spriječiti nastajanje raznih bolesti kroz razvitak fetusa. S obzirom da se ponajviše koristi u sintezi i diobi DNA i RNA, sva tkiva koja brzo rastu imaju veliku potrebu za folnom kiselinom. To se prije svega odnosi na sam fetus, ali i na mnoge druge stanice u tijelu majke koje se moraju brzo obnavljati, poput stanica imunološkog sustava i crvenih krvnih zrnaca.

Za zdravo i sretno dijete

Osim za pravilnu reduplikaciju DNA i RNA, folna kiselina osigurava normalan rast i razvoj živčanog i probavnog sustava te spolnih organa, a sprječava i nastanak oštećenja živčane cijevi. Oštećenja zbog njezinog nedostatka u majke nastaju u prvih nekoliko tjedana nakon začeća, stoga je nedostatak važno na vrijeme krenuti nadoknađivati kada je u pitanju planiranje trudnoće. 

Razine folne kiseline mogu se sniziti i zbog oralnih kontraceptiva, što valja imati na umu prije trudnoće, a dodatni rizik za razvitkom spina bifide i drugih sličnih bolesti u novorođenčadi postoji kod majki koje su već imale trudnoće u kojima je dijete bilo pogođeno sličnim bolestima. Stoga se preporuča unos folne kiseline u obliku dodatka prehrani, ali i kroz prehranu barem nekoliko tjedana prije pokušavanja začeća. Neke od dodataka prehrani koji sadrže folnu kiselinu potražite i na www.vitanoval.com .

Folna kiselina u namirnicama oko nas

Ako količinu folne kiseline želite povećati kroz prehranu, postoji niz namirnica u kojima se ona može pronaći. Prije svega,visoke raznine nalaze jetri i bubrezima. Ako pak ne volite te namirnice ili se hranite veganski/vegetarijanski, važno je napomenuti kako određene žitarice također imaju visoki udio, pa se preporuča njihovo redovito konzumiranje. 

A to su namirnice poput:

  •  leće
  •  pšeničnih klica
  •  šparoga
  •  graha 
  •  špinata 
  •  cikle 

Dnevni unos možete popraviti i avokadom, narančom, gljivama, orasima, paprikom, kupusom ili bananom. Ako pak želite brže povećati njezinu količinu u tijelu, onda vam je najbolji odabir unos u obliku dodatka prehrani, iako je važno na umu imati koje su dnevne preporučene doze. Visoke doze folne kiseline mogu uzrokovati probleme poput grčeva u želudcu i proljeva, osipa, mučnine, poteškoća sa spavanjem i tjeskobe, pa ne valja pretjerivati!

You may also like...