Katalizator je jedan od najvažnijih dijelova automobila

Budući da nije dio automobila koji utječe na njegove performanse, mnogi vozači nisu upoznati s time što je katalizator i čemu on služi. On je jedan od najbitnijih dijelova automobila, jer utječe na smanjenje ispušnih plinova iz motora. Zakonom je propisan kao neophodan dio svakog vozila, jer utječe na umanjenje toksičnih plinova koje automobil ispušta u atmosferu. Radi li se o benzincu, dizelašu ili automobilu koji vozi na plin, svako vozilo zagađuje okoliš, a katalizator je tu da zagađenje svede na minimum. Koji su njegovi dijelovi, kako prepoznati kvar i gdje možete kupiti novi, saznajte u nastavku.

Što je katalizator?

Prvi katalizator u automobilu u Europi pojavio se je 1986. godine. Tada još uvijek nije bio obavezan dio svakog automobila, no već 1993. godine katalizatori su postali obavezni. Kako i ne bi, kada su automobili bez njih u atmosferu ispuštali nevjerojatne količine ispušnih plinova. Razvojem automobila katalizatori su poprimili sve bitniju ulogu u automobilima, pa tako danas neki automobili imaju i više katalizatora. 

Katalizator se sastoji od kućišta, prijenosnika, srednjeg sloja i katalitičkog aktivnog sloja. Svaki od ovih dijelova neophodan je za pravilno funkcioniranje i umanjivanje emisije ispušnih plinova.

Način rada katalizatora

Katalizator je postavljen na dijelu gdje ispušni plinovi iz motora odlaze. On tada prima te plinove i vrši redukciju ispušnih plinova. Umanjuje se količina otrovnih plinova koje vozilo ispušta u atmosferu i tako se znatno smanjuje oštećenje zraka.

Kako pravilno ispitati zapusenje katalizatora

Budući da je katalizator izložen vrlo visokim temperaturama, prilikom izrade koriste se kvalitetni materijali i provjerava njegova dugotrajnost. Kvarovi kod katalizatora se najčešće događaju oko 200 tisuća pređenih kilometara, no to ovisi i o modelu automobila i načinu vožnje.

Čitajte i sljedeći članak: Problematični dio automobila s dizelskim motorom

DPF filter u automobilu jedan od glavnih dijelova ispušnog sustava.

Zamjena katalizatora

U slučaju kvara, neophodna je njegova zamjena. Katalizator ne smijete otklanjati, jer bez katalizatora automobil nije ispravan i ne smije se voziti. Kod zamjene katalizatora, možete se odlučiti na nekoliko varijanti. Popravak neispravnog katalizatora nije opcija, pogotovo ako je on veoma star. Stoga, ostaju vam dvije opcije, a to je kupnja korištenog katalizatora ili novi zamjenski katalizator. Naš savjet je da uvijek odaberete novi, koji je nešto skuplji, no bit ćete sigurni da ste mirni narednih 150+ tisuća kilometara. Polovni katalizator može biti u lošem stanju, te njegovom kupnjom možete već nakon nekoliko tisuća kilometara doživjeti kvar, te trebati kupiti novi.

Ako tražite jeftini katalizator, tada možete provjeriti ponudu u Silux web trgovini. Njihovi auto dijelovi su kvalitetni i propisuju ih poznati proizvođači. Čitav asortiman možete pretražiti po modelu automobila i naručiti sve potrebne stvari u nekoliko klikova mišem.

You may also like...