Što su kriptovalute i kako kupiti Bitcoin?

Novac budućnosti ili kriptovalute predstavljaju digitalni novac koji omogućuje brze i jeftine transakcije, transparentnost i eliminira potrebu za trećom stranom (bankama). Ideja kriptovaluta je da pomoću nove i revolucionarne tehnologije blockchaina stvore sustav koji funkcionira bez potrebe trećih strana. Blockchain predstavlja decentraliziran internet, koji je transparentan i siguran za korištenje. Dok danas za ovjeravanje ugovora ili promjenu vlasništva morate koristiti javnog bilježnika, na blockchainu su sve te stvari osigurane pametnim ugovorima i tokenima. Kroz tekst Vam donosimo više detalja o samim kriptovalutama, Bitcoinu i kako kupiti Bitcoin.

Bitcoin je prva kriptovaluta

Bitcoin je pokretač ove nevjerojatne tehnologije i ideje o digitalnom novcu. Zanimljiva je činjenica da se izumitelja ili grupe ljudi koja je smislila ovu tehnologiju ne poznaje, već se zna samo pseudonim kojim je potpisan Bitcoin whitepaper – Satoshi Nakamoto. Bitcoin je svjetlo dana ugledao 2009. godine, a od tada mu je vrijednost uz poneke uspone i padove u stalnom porastu. Vrhunac u cijeni doživio je krajem 2017. godine, kada je u jednom trenutku vrijedio čak 20 tisuća dolara. Zbog naglog rasta, cijena Bitcoina je kroz 2018. padala i došla do minimuma od 3500 dolara, da bi u 2019. ušla u novi ciklus rasta i kroz cijelu godinu rasla. Ako ste mislili da je odgovor na pitanje kako kupiti Bitcoin i investirati kompliciran, varate se. Kupnja Bitcoina danas je veoma jednostavna i brza i može se odraditi u svega nekoliko minuta.

Što su kriptovalute?

Bitcoin je prva kriptovaluta i njegova mogućnost brzog obrađivanja transakcija i malih troškova slanja je ograničena. Zbog toga su nastale i razne druge kriptovalute kojih danas na marketu ima više od 2000. Svaka od tih kriptovaluta ima neku namjenu i sudjeluje u radu nekog sustava, a druga najpoznatija je Ether. Ether valuta koja radi na Ethereum blockchainu služi kao gorivo te mreže, a prednost u odnosu na Bitcoin je što podržava kreiranje pametnih ugovora i decentraliziranih aplikacija (dApps).

Kako kupiti Bitcoin i kriptovalute?

I za sam kraj teksta ostavili smo objašnjenje kako kupiti Bitcoin. Prva stvar koju morate učiniti kod registracije na neku online mjenjačnicu je potvrditi identitet, kako bi se izbjeglo pranje novaca. Nakon toga odaberete količinu Bitcoina koju želite kupiti i platite s karticom i to je to! Postali ste vlasnik svojeg prvog Bitcoina. Kupiti ih možete na nekim poznatim mjenjačnicama poput eToro, Binance ili Coinbase.

You may also like...