6 pitanja na koja morate potvrdo odgovoriti prije upuštanja u poduzetništvo

Prije nego što pokušate ostvariti američki san, morate se zapitati jeste li zaista sposobni upustiti se u sve samo ne siguran svijet poduzetništva. Taj svijet može biti ispunjenje svih vaših snova, no možete u vama izazvati i očaj, frustracije, revoltiranost. Donosimo 6 pitanja koje si morate postaviti prije upuštanja u vlastiti „biznis“.

Možete li si priuštiti financijski rizik?
Kapital je kod mladih poduzetnika uvijek problem. Ako ga nemate dovoljno možete ugroziti financije sebe i svoje obitelji, tako da poduzetništvo uvijek nosi taj rizik. Morate razumjeti taj rizik koji je povezan s pokretanjem poslovanja. No, ako ste ga u potpunosti svjesni i vjerujete u svoju ideju onda dajte sve od sebe i ostavite rizik po strani.

Imate li sve oblike podrške? (Od financijske i pravne do podrške bliskih osoba)
Početak poslovanja je cesta s raskrižjem na svakom koraku, na kojem morate odlučiti u kojem smjeru ići. U tome vam mogu pomoći obitelj, prijatelji, mentori, oni bolji od vas, poznanstva, a i država ulijeva sigurnost i podršku poduzetniku ako je pravni sustav dobro skrojen i ako osobe koje u njemu rade su servis poduzetnika, a ne prepreka.

Jeste li spremni stalno se izdići nakon pogrešaka, prepreka i neuspjeha? (kojih će biti)
Najvjerojatnije je da ćete nekoliko puta doživjeti priličan neuspjeh ili ćete naići na naizgled nepremostivu prepreku. Ključno je uzdići se nakon toga, jeste li spremni na to? Hoćete li uložiti maksimalni napor unatoč svoj sili prepreka?

Možete li ostati motivirani ako vam ne krene dobro?
Ako niste spremni na ovo, poduzetništvo nije za vas. U početku morate biti vrlo štedljivi i razumno raspolagati troškovima. Primjerice, na početku poslovanja sigurno nećete kupiti novi auto nego ćete se voziti javnim prijevozom ukoliko nemate auto. Nećete obasipati novac na sve strane jer to ne vodi ničemu, samo brzoj propasti. Motivacija i fokusiranost na ispunjenje cilja su jedan od ključeva poduzetničkog uspjeha.

Jeste li svjesni da će vam u početku rad na tome u potpunosti zauzeti život?
Većinu vremena ćete morati, htjeli ili ne htjeli, ulagati u posao. Morat ćete riješiti puno sitnih stvari, ali tako je to u početku. Vjerojatno u početku, ako ste dobar poduzetnik, nećete imati slobodne vikende, godišnje odmore jer će vam to unazaditi poslovanje, jeste li spremni na to?

Možete li zamisliti svoj uspjeh?
Ovo naravno ne uključuje snove tijekom noći, već stvarno zamišljanje vlastitog uspjeha. Morate imati sliku urezanu u pamćenje o vašem uspjehu, morate vjerovati, predvidjeti vlastiti uspjeh. Ako ne možete zamisliti sliku vašeg uspjeha, koja zavisi od osobe do osobe, onda niste spremni za uspjeh.

„Vjeruj da možeš i već si na pola puta“.
Theodore Roosevelt

You may also like...