Kako se odjenuti profesionalno za posao

Već u prvih nekoliko sekundi razgovora za posao poslodavac stječe dojam o vama. Taj prvi dojam iznimno je važan i može odrediti vašu sudbinu u toj tvrtki. Jedan od ključnih elemenata na temelju kojih se stvara prvi dojam je vaše odijevanje. Kada dođete na razgovor za posao prvo što će drugi primijetiti je kako ste obučeni. Osim toga, prvi dojam stvara se na temelju vašeg ponašanja, gestikulacija, načina govora, stiska ruke, načina pozdravljanja.

“Odijenite se profesionalno. Imate samo jednu priliku za stvaranje prvog dojma.”

Kako vas odijevanje ne bi sputavalo u dobivanju posla a kasnije i u razvoju karijere dobro je obući se profesionalno. Naravno, postoje određena zanimanja za koja se podrazumijeva svečana i profesionalna odjeća, poput odvjetnika, menadžera, političara, novinara i slično.

Poslovno odijevanje za muškarce
Boja: Nosite tamna odijela u bojama koje se neće previše isticati, najbolje crna ili siva, ali boja naravno ovisi o vrsti radnog mjesta.
Uzorak: Odijelo bi trebalo biti jednobojno ili eventualno sadržavati neke decentne detalje.
Košulja: Najbolje je odlučiti se za bijelu košulju, no i prigušeni tonovi su izvrsni, poput svjetlo plave nijanse. Sako će odati dojam profesionalnosti i ozbiljnosti, što može biti od vrlo velike važnosti ukoliko ste na razgovoru za posao. Time se možete istaći od drugih kandidata.
Kravata: Neizostavni dodatak za svakog poslovnog čovjeka. Kravate sa suptilnim uzorkom najbolje prolaze.
Hlače: Crne svečane hlače su izbor s kojim ne možete pogriješiti.
Ostalo: Što se tiče cipela, bilo bi prikladno imati crne ili smeđe, naravno u toj boji bi trebale biti i čarape. Nosite crni remen, a nakit neka bude minimalan, vjenčati prsten i sat.
Po mnogima idealna kombinacija su crni sako i hlače, bijela košulja i svjetlo plava kravata nenametljivog uzorka.

Poslovno odijevanje za žene
Kod žena je situacija ponešto kompliciranija jer ima više varijanti, no vrijede ista pravila kao i za muškarce, a to je crna boja, uzorci koji se ne izdvajaju, od nakita naušnice ili biserna ogrlica, jednostavna šminka.

Žena isto tako mogu izabrati odijelo, ali i kombinacije sa suknjom, koja, naravno, ne smije biti iznad koljena. Dekolte isto tako se ne smije vidjeti jer to odaje dojam neprofesionalnosti. Udobne i elegantne cipele, kao oxfordice,  su dobar izbor, no ključ je u suptilnosti i nenametljivosti.

Naravno, osobna higijena je isto tako važna pa muškarci ne smiju biti neobrijani i neuredni.

Odijevanje je važan dio poslovnog imidža i posvetite dovoljno pažnje njemu jer će vam to sigurno donijeti koristi u karijeri, a prije svega izgledat ćete ozbiljnije i profesionalnije.

You may also like...