HR domena za web sajtove iz Hrvatske

U 21. stoljeću rapidni razvoj tehnologije doveo je do znatnog povećanja broja korisnika interneta. Tradicionalni mediji poput televizije, radija ili novina polako, ali sigurno, postaju prošlost. Glavni razlog tome je nemogućnost stvaranja sadržaja svih ljudi, a na internetu je upravo to moguće. Brzi mobiteli, neograničeni mobilni podatci i 0/24 povezanost doveli su do toga da danas gotovo svi ljudi koriste internet svakodnevno, a kako bi prezentirali sebe, neki proizvod ili pak tvrtku, u današnjem vremenu neophodna Vam je internet stranica. Sve o tome što je HR domena, što Vam još treba za web stranicu i kako registrirati domene saznajte kroz tekst.

Što je domena?

Domena je naziv i adresa web stranice, te je ona glavna stvar po kojoj se Vaša web stranica razlikuje od drugih. Ona je unikatna i sastoji se od imena i ekstenzije. Ekstenzije predstavljaju nastavak domene (.com, .net…), a ekstenzija koja je namijenjena za Hrvatsku je .hr. HR domena najbolji je odabir ako stranicu planirate lansirati za korisnike iz Hrvatske, jer će tako postizati najbolje rezultate na tražilicama i izgledati vjerodostojnije. Domena se registrira na period od minimalno jedne godine i prije isteka ju je bitno produljivati, kako je ne bi netko drugi registrirao.

Web hosting je server stranice

Osim samog HR domena, za pokretanje web stranice treba Vam web hosting. On je zaslužan za ponašanje web stranice i domena je samo veza između korisnika i hostinga. O njemu ovisi koliko brzo će se stranica učitavati, koliko korisnika može primiti, te koliko podataka možete staviti na nju. Postoje razni hosting paketi, a koji ćete odabrati ovisi o Vašim planovima za web stranicu. Neke manje web stranice i blogovi kojima će primaran sadržaj biti tekst mogu raditi na najslabijem paketu, dok za stranice s visokom posjećenošću ili velikim datotekama morate birati nešto skuplje hosting pakete.

Registracija HR domena

Sam postupak registracije HR domena moguć je na web stranici Plus.hr. Prvi korak je da smislite domenu, a to možete jednostavno putem provjere domene na njihovoj web stranici. Upišite naziv domene i onda će Vam prikazati koje su ekstenzije slobodne za taj naziv. Nakon što pronađete idealnu domenu koja nije zauzeta, registrirajte je i povežite s web hostingom i Vaša stranica će biti online!

You may also like...