Brzo naučite što je domena i sve o njoj

U današnjem digitalnom svijetu, vjerojatno ste puno puta čuli za riječ „domena“, ali možda niste sigurni što točno znači i kakvu ulogu igra u internetskoj prisutnosti. Ona je temelj bilo kakvog internetskog adresiranja i zapravo se može na određeni način povezati s običnim adresama. 

Kada se one ne bi koristile, internet bi bio prepun web stranica koje bi se skrivale iza IP adresa koje su teško pamtljive i cijeli proces pregledavanja interneta bio bi puno teži. Srećom, to nije tako i danas se vrlo lako može doći do neke web stranice upisivanjem domenske adrese u web preglednik.

Domena je naziv koji se koristi za identifikaciju i pristup web stranicama na internetu.

Saznajte što je domena

Ako nakon uvoda niste shvatili što je domena, evo malo detaljnije. To je naziv koji se koristi za identifikaciju i pristup web stranicama na internetu. Kao što je već napisano, umjesto da koristimo niz brojeva i točaka poznat kao IP adresa, domene omogućuju lako pamtljive adrese za web stranice. One se tada povezuju s web stranicom i kada mi u svoj web preglednik unesemo određenu adresu, preglednik će je povezati s IP adresom te web stranice i otvoriti nam je.

Cijeli postupak obavlja se u pozadini i vaše je samo da ispravno upišete naziv domene i njezinu ekstenziju.

Od čega je sastavljena domena

Kako bismo dodatno objasnili što je domena, važno je shvatiti od čega se ona sastoji, a to su:

  • Naziv
  • Ekstenzija
  • Točka

Naziv je onaj naziv web stranice koji bi trebao biti lako pamtljiv. Iza njega slijedi točka, a nakon nje i oznaka ekstenzije. Ekstenzija nam govori je li domena globalna (npr. ekstenzije .COM, .NET i dr.) ili je pak riječ o nacionalnoj domeni (npr. ekstenzije .HR, .SI i dr.).

Važnost domene za internetsku prisutnost

Domena je ključna za uspješnu internetsku prisutnost iz više razloga. Prvo, ona predstavlja prvi dojam koji korisnici dobiju čak i prije nego posjete vaše web stranice. Ako imate jasnu, pamtljivu i relevantnu domenu, lakše ćete privući posjetitelje i izgraditi povjerenje. 

Osim toga, domene utječu i na SEO (optimizacija za tražilice). Korištenje ključnih riječi u domeni može poboljšati vašu poziciju u rezultatima pretraživanja i olakšati korisnicima pronalaženje vaše web stranice. I domene su važne za zaštitu identiteta i branda na internetu. Zato je vrlo važno da znate što je domena i da napravite sve kako treba po pitanju njezine registracije i povezivanja s web stranicama.

You may also like...