Gnojivo za travu neophodno je za travnjak

Za stvaranje, a potom i održavanje lijepog travnjaka treba dosta truda i zalaganja. Ukoliko ste ljubitelj zelenila, onda je zeleni travnjak vaš najljepši ukras, ali i obaveza koje se trebate pridržavati. Stvaranje i održavanje lijepog travnjaka zahtijeva i truda i vremena, ali rezultati mogu biti očaravajući i bit ćete iznimno ponosni na svoj uspjeh.

Zbog toga je bitno da uložite novac u kvalitetne proizvode za travnjake i vrhunsko gnojivo za travu kako sav vaš trud ne bi bio uzalud i kako bi uživali u pogledu na prekrasni zeleni tepih koji se prostire uz vašu kuću ili vikendicu.

Gnojivo za travu je hrana vašeg travnjaka

Prva prihrana travnjaka radi se na proljeće, odmah kada primijetite da je temperatura dovoljno visoka za buđenje zelenila. Ova prva prihrana je iznimno bitna jer će vratiti sjaj travnjaku nakon dugog iscrpljujućeg hladnog perioda. Za prihranu je potrebno koristiti namjenska gnojiva za travu tj. travnjake, s time da možete birati između dvije vrste gnojiva, po osobnom izboru.

Organska ili umjetna gnojiva za travu?

Možete koristiti umjetna gnojiva ili organska gnojiva za travu, no imajte na umu da razlika između gnojiva za travu može biti značajna. Umjetna gnojiva su poznata po tome što će djelovati brzo i snažno, ali ne i dugotrajno, što znači da će trava stvarno brzo narasti i morat ćete je češće kositi, ali isto tako će i brzo stati s rastom.

Organska gnojiva ravnomjerno otpuštaju hranjive tvari u tlo, pa trava možda neće rasti onoliko brzo koliko bi vi htjeli, ali će djelovati puno dulje vremena pa će i travnjak dulje biti zelen. Moramo napomenuti da je ovo i odlično ekološko rješenje. Gnojivo za travu sadrži osnovne elemente koji su potrebni da nahrane tlo: dušik, fosfor i kalij, ali sadrži i mnoge mikroelemente koji pomažu nahraniti tlo.

Gnojiva za travu bogata hranjivim sastojcima

Važan sastojak koje bi gnojivo za travu trebalo imati je i željezni sulfat, koji je bitan za uklanjanje kloroze iz travnjaka. Kloroza je zapravo nedostatak željeza i ona uzrokuje vrlo ružno žućenje trave. Korištenjem gnojiva koja sadrže željezo lako ćete spriječiti ovu pojavu. Koliko često morate prihranjivati travnjak gnojivom za travu? Idealno bi bilo napraviti to nekoliko puta, a idealno vrijeme za to je period od ožujka do srpnja.

You may also like...