Kako trenirati nakon poroda i postići dobre rezultate

Mnoge majke nakon poroda na svojem tijelu vide velike promjene, što je očekivano, s obzirom na sve što se u mjesecima prije poroda odvijalo u njihovom tijelu. Ipak, neke od tih promjena nisu dočekane s oduševljenjem. Zato majke u želji da se što prije vrate u stari konfekcijski broj, izgube kile koje su došle s trudnoćom i učvrste tijelo, kreću s vježbanjem.

Svaka tjelesna aktivnost dobra je za tijelo, no prije svega važno je obratiti pozornost na zdravlje, te kod treniranja nakon poroda imati mnogo strpljenja za rezultate koji se možda neće vidjeti brzo.

Krenite s laganim treningom

Ne postoji striktno pravilo o tome kada majka nakon poroda smije krenuti vježbati te točno kako trenirati nakon poroda jer to uvelike ovisi o načinu poroda te trudnoći, ali i o tome kako se majka osjeća. Ipak, neko generalno pravilo je da majke barem prvih šest tjedana trebaju uzeti pauzu, kako bi imale dovoljno vremena oporaviti se od poroda, ali i naviknuti se na novi režim života s malim djetetom. 

Trening nakon poroda bitan je kako bi izgubile trbuh
Trening nakon poroda – prvi trening posle poroda.
Žena koja želi obnoviti poprsje (elevaciju, veličinu i konturu), zbog postporođajnog gubitka volumena masnog tkiva i tkiva mliječne žlijezde, te pojave ptoze dojke, može i estetskom kirurgijom do željenog izgleda.

Taj rok se može produžiti ako je prilikom poroda bilo komplikacija ili ako je porod bio carskim rezom, ali se također može i skratiti ako je majka prije trudnoće bila veoma aktivna. Na umu treba imati kako će povratak na staro trajati. Na kraju, devet mjeseci promjene ne mogu nestati u samo nekoliko tjedana, ali i kako će majke koje su prije poroda bile aktivne mnogo brže i lakše vratiti staru kondiciju.

Planirano treniranje

Kod treniranja nakon poroda važno je biti svjestan kako tijelu treba duže vremena da se vrati u stanje u kakvom je bilo prije. Vježbe koje ste nekad mogli odraditi bez problema sada bi vam mogle stvarati probleme. Prije svega, važno je obratiti pozornost na disanje, jer tijekom trudnoće mnoge majke zaborave disati dijafragmom, što kod vježbanja uzrokuje još brže gubljenje daha.

Također, mnogim majkama je trening nakon poroda bitan kako bi izgubile trbuščić, no ne smiju se očekivati čuda preko noći jer za zatezanje kože i povratak ravnog trbuha potrebno je mnogo truda, vremena i strpljenja. Na kraju, važno je vježbanje nakon poroda shvatiti kao razonodu koja vas veseli i pomaže vam napuniti baterije, a ne kao mučenje. Mala djeca zahtijevaju mnogo energije, pa ako primijetite da vam je trenutni tempo prejak, slobodno smanjite intenzitet vježbanja.

Trudnicama su potrebne povećane količine folne kiseline. Nizak nivo folne kiseline u trudnoći je povezan sa niskom telesnom težinom novorođenčadi i povećanim rizikom za oštećenje nervne cevi. Čitajte više …

You may also like...