Kapsule kurkume pomoći će vam održati zdravlje

Poznati indijski začin kurkuma, zanimljivog je i veoma specifičnog okusa i mirisa. Iako nije uobičajen u našoj kuhinji, njegova popularnost dovela ga je na police mnogih kuhinja te se danas s njime možemo susresti u mnogim jelima. Njegova upečatljiva žuta boja jedan je od zaštitnih znakova, no iako nezaboravna okusom, mirisom i bojom, kurkuma svoju popularnost ponajviše duguje svim pozitivnim učincima koje ima na organizam. 

Ipak, začinska varijanta s kojom se možemo susresti u trgovinama često je već izgubila većinu svojih pozitivnih svojstava, pa se mnogi danas okreću kapsulama kurkume kao dodatku prehrani koji će pomoći u održavanju zdravlja.

Općenito o kurkumi

Kurkuma se u indijskoj kulturi koristi od pamtivijeka, a osim kao začin, također je često viđen sastojak i u mnogim kozmetičkim pripravcima. Sama biljka dolazi iz porodice đumbira – no umjesto u obliku u kojem raste, najčešće se koristi u obliku praha ili se koriste kapsule kurkume za poboljšanje zdravlja.

Kapsule kurkume imaju pozitivne učinke i na zaštitu srca
Kapsule kurkume bitan su dodatak prehrani

Postoje tri vrste, no kada se radi o željenim blagodatima, razlike gotovo da i nema, s obzirom da pozitivan učinak na tijelo stvara spoj kurkumin, koji se u sve tri vrste može pronaći u više-manje jednakoj mjeri.

Djelovanje kurkume

Kurkumi se kroz povijest pripisivalo mnogo pozitivnih učinaka i dok su neki od njih bili na granici s magičnim moćima, ona se ipak ne koristi tako često bez ikakva razloga. Prije svega, ona se u tradicionalnoj indijskoj medicini često koristila kao lijek, a danas je dokazano kako ona ima antioksidacijska svojstva slična vitaminima C i E. 

https://www.youtube.com/watch?v=uqp6L6pkcQc

Upravo radi toga, kapsule kurkume bitan su dodatak prehrani. Za najbolje učinke u tijelo bi trebalo unijeti do 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine kurkumina ekstrakta, odnosno 500 g do 2000 g kurkume u danu.

Pozitivni učinci ovog dodatka prehrani

Mnogo je pozitivnih učinaka konzumiranja kapsula kurkume, a neke od njih su:

  • pridonose boljoj koncentraciji i pamćenju, 
  • pomažu i u borbi protiv Alzheimerove i Parkinsonove bolesti
  • pomažu u liječenju artritisa. 
  • rješavaju probavne smetnje

Nadalje, kapsule kurkume imaju pozitivne učinke i na zaštitu srca i krvožilnog sustava, usporavaju ili preveniraju stvaranje krvnih ugrušaka te preveniraju oštećenja stanica koja mogu rezultirati tumorima. Sve u svemu, ovo je jedan od dodataka prehrani koji bi bilo dobro da ubacite u svoj jelovnik.

Još jedan takav dodatak prehrani je zeolit, zbog brojnih zdravstvenih koristi i sposobnosti detoksikacije tijela. Čitaj više …

Ne čekajte s kupnjom korekcijskih naočala

Problem s vidom danas imaju mnoge osobe. Ipak, postoje i oni koji se boje nošenja naočala. Najčešće je problem estetske prirode. Zbog toga izbjegavaju odlazak oftalmologu, pa se koriste raznim tehnikama dok gledaju ili čitaju.


You may also like...