Linearni ležajevi za razne primjene

Na tržištu se danas mogu pronaći razne vrste ležajeva koji se koriste za razne namjene. Najčešće se koriste linearni kuglični ležajevi jer pružaju razne mogućnosti prilagodbe te su svoje mjesto pronašli u brojnim industrijama. S obzirom da za njima vlada velika potražnja, brojni proizvođači su proveli istraživanja o njima kako bi na tržište mogli izbaciti što bolje i kvalitetnije modele. Glavni cilj istraživanja bio je pronaći načine da se stvore dugovječni linearni ležajevi koji će se moći koristiti dugi niz godina.

Mnogi proizvođači tako su došli do svojih zaključaka te se prema tome vode pri proizvodnji ležajeva i druge opreme za linearne sustave.

Optećenje ležajava

Mnogim kupcima je vrlo važno da linearni ležajevi imaju veliki kapacitet opterećenja. Budući da se oni mogu okretati oko osovine, pri tome može doći do promjene pozicije dodirnih točaka. Samim time i opterećenje koje mogu podnijeti može se razlikovati. Kada je opterećenje raspoređeno ravnomjerno po svim dodirnim točkama, tada se može očekivati postizanje maksimalnog kapaciteta.

Isto tako, opterećenje može varirati ovisno o tome jesu li linearni ležajevi:

  • Otvoreni
  • Zatvoreni 

U svakom slučaju, trebate li linearne ležajeve za neke konkretne primjene koje zahtijevaju podnošenje velikog opterećenja, prije kupnje se raspitajte kod proizvođača ili trgovca za te specifikacije.

Osovine za linearne ležajeve

Linearni ležajevi se od ostalih vrsta razlikuju po tome što im nisu potrebne neke posebne osovine, već se mogi koristiti različite osovine, koje mogu biti i izrađene od različitih materijala. Najčešće se rade od čelika i to od onoga koji ima površinsku čvrstoću između 58 i 60 HRC, što se pokazalo kao najbolje rješenje. 

Linearna osovina W za linearne ležajeve
Linearna osovina W za linearne ležajeve

Kupnja u lokalnim i web trgovinama

Linearne ležajeve možete potražiti u brojnim specijaliziranim trgovinama, bilo da je riječ o onim lokalnim ili web trgovinama. Dostupni su u jako mnogo različitih oblika i vrsta i budete li ih tražili u lokalnim trgovinama, izbor vam možda i neće biti toliko jednostavan.

Linearni ležajevi LME UU OP
Linearni ležajevi LME UU OP

Zato je možda bolje rješenje kupnja putem neke specijalizirane web trgovine u kojoj možete puno lakše pronaći savršene linearne ležajeve koji su vam potrebni. Uz pomoć brojnih filtera možete vrlo brzo pred sobom imati samo one modele koji točno zadovoljavaju vaše potrebe te tako puno lakše pronaći ono što vam je potrebno. Dodamo li tome i detaljne specifikacije svakog modela, kao i nerijetko niže cijene, kupnja linearnih ležajeva u web trgovini se čini kao odličan izbor.

You may also like...