Maca je mnogima najdraža superhrana

Na današnjem tržištu postoji veliki broj biljaka i dodataka prehrani koji obećavaju različite rezultate i iako je većina njih testirana i njihova je učinkovitost više-manje dokazana, ni jedna ne zaslužuje našu zahvalnost kao Maca.

Najbolja preporuka koju možete dobiti je od druge osobe, koja se baš kao i vi, nalazi u sličnoj situaciji ili problemu te vam zbog svog iskustva može preporučiti nešto ovakvo. Zbog toga je Maca posebna, jer nema samo status superhrane, već je to ime i opravdala kod mnogih pojedinaca koji su se konzumacijom uvjerili u njezinu učinkovitost te je drage volje preporučuju i dalje.

Oblik i porijeklo biljke Maca

Zbog svojih iznimno ljekovitih i hranjivih svojstava, već se tisućama godina upotrijebljava korijen biljke Maca. Porijeklom je s područja Anda i raste na višim nadomorskim visinama, otprilike na visini između 2 400 i 4 400 metara. Tamo se domoroci bave uzgojem biljke, ali ju uglavnom kuhaju prije daljnje distribucije. Zatim suše taj korijen i prešaju ga kako bismo dobili fini prah.

Dolazi nam u više oblika, ali najčešći olbik je da se sam korijen te biljke suši te na taj način godinama može zadržati svoja nutritivna svojstva bez da izgubi na kvaliteti. A njezina kvaliteta upravo je u svim vitaminima, mineralima, enzimima i svim esencijalnim masnim kiselinama koje sadrži u sebi, te je pogodna i za vegane. Zato je Maca i zaslužila epitet superhrane.

Na naše područje donijeli su je Španjolci te se ona jako brzo dalje proširila svijetom. Danas je svjetski poznata činjenica da Maca tajnu svojeg djelovanja krije u brojnim djelatnim tvarima, poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji su posebice odgovorni za utjecaj na plodnost i libido. Zato se danas najčešće preporuča kao dodatak prehrani pri rješavanju poteškoća u tim područjima. I kapsule kurkume koriste se kao dodatak prehrani koji će pomoći u održavanju zdravlja.

Specifičnosti biljke Maca

Znanstvenici su Macu svrstali u adaptogene. Što to znači? Maca je sredstvo za bolju prilagodbu organizma. Ima sposobnost kao ni jedna druga nama poznata biljka da sama prepozna potrebe svakog organizma.

Funkcionira po principu da sama detektira hormonalno stanje organizma te djeluje ciljano, podižući hormon u sustavu kojega je potrebno više, a smanjuje onaj kojega ima previše. Na taj način ne uzrokuje daljnje hormonalne disbalanse na prirodan i bezopasan način, bez neželjenih nuspojava i agresivnih lijekova.

You may also like...