Hrkanje ubija romantične odnose

Iako se hrkanje ne smatra gorućim problemom niti mu se pridaje velika pažnja, ono je iznimno opasno. Preko 2 milijarde ljudi hrče. Mladi, stari, oba spola, sve rase u svim dijelovima svijeta. Nema pravila. Prema statistikama hrče 60% muškaraca i 40% žena koji imaju preko 60 godina. Statistike još pokazuju da je hrkanje najučestalije između 22 i 24 sata, ali i u 4 i 6 sati ujutro. Također, neki vid poremećaja disanja tijekom sna ima čak 30% osoba koje pate od povišenog krvnog pritiska. Stručnjaci su došli do podatka da osobe koje pogađa ovaj problem, učestalije sudjeluju u udesima i povredama na putu nego drugi. Lijek protiv hrkanja bi uistinu olakšao situaciju, spasio mnoge brakove i priuštio mnogim ljudima miran san.

Može li brak spasiti lijek protiv hrkanja

Iznimno škakljiva tema, ali sve češća pojava u današnjem svijetu. Malo koja žena se može pohvaliti da njen supružnik ili partner ne hrče. Te žene uglavnom nisu zadovoljne svojim ljubavnim životom. Razlog tome je nezainteresiranost njihovih partnera za ljubav zbog smanjenog libida ili impotencije. Znanstvenici su došli do zaključka da su to u pitanju stalni hrkači i apnejičari tj. osobe kod kojih se javljaju pauze u disanju tijekom sna. Uglavnom se radi o muškarcima starijim od 30 godina. Također, pokazalo se da su takvi odnosi češći razlog razilaženja nego samo hrkanje. Na veliku žalost, magično rješenje za trajno rješenje problema kod svih hrkača ne postoji. Sve je to individualno i zavisi od samog uzroka hrkanja. Najčešće se preporučuje reduciranje tjelesne težine, ali što učiniti ako je osoba koja hrče mršava? Ili što s onima koji su uradili baš sve da prilagode svoju spavaonicu prema savjetima stručnjaka, ali i dalje hrču?

Učinkovita pomoć kod hrkanja

Stručnjaci savjetuju korištenje nekog od pomagala za stišavanje noćnog muziciranja. Dentalne proteze koje pomjeraju donju vilicu ka naprijed i tako drže otvorenim put za zrak su dobre za sprječavanje hrkanja. Postoje i aparati koji koriste osobe koje pate od apneje tijekom spavanja. Ti aparati pod pozitivnim pritiskom ubacuju zrak u pluća i za sada predstavljaju jedno od najučinkovitijih rješenja nekirurškog tretiranja ovog problema. Velika mana je što učinak nije trajan. Odlični su za sprječavanje hrkanja samo dok ih hrkač koristi. Onog momenta kada ih skine, sve bude po starom. Hrkanje opet počinje. Još jedna negativna strana je to što ih mnoge osobe ne mogu koristiti jer su intolerantne na njih. Za njih je onda jedino rješenje kirurški zahvat.

 

You may also like...