Tvrdi disk u računalu kao spremnik za podatke

Računala se danas naveliko koriste u razne svrhe. Postoje oni koji redovito koriste stolna računala, a jako je mnogo i onih koji se puno češće služe prijenosnim računalima jer vole raditi u pokretu, a ona im upravo to i omogućuju. Bez obzira o kojoj vrsti računala je riječ, jedno im je zajedničko, a to je da se sastoje od brojnih komponenti koje su zaslužne za određene radnje. 

Mnogi će reći da je tvrdi disk jedna od najvažnijih komponenti jer se na njemu čuvaju svi podaci. Zato je vrlo važno redovito raditi i sigurnosne kopije hard diska kako ne bi došlo do problema u slučaju njegovog kvara.

SSD diskovi
Tvrdi disk kao jedan najvažnijih kompjuterskih komponenata.

Povijest tvrdog diska

Tvrdi disk u računalu se počeo koristiti davne 1957. g., a za njegov razvoj zaslužna je i danas vrlo poznata informatička tvrka IBM. No, zbog ograničenja tehnologije u to vrijeme, tvrdi disk koji se tada ugrađivao u računala bio je vrlo malog kapaciteta i dimenzijama dosta velik. Naglim razvojem tehnologije u posljednjih 50 godina, hard disk je postao sve manjih dimenzija, a ujedno mu se kapacitet povećao.

Kada se kaže kapacitet, misli se na količinu podataka koja se na njega može pohraniti. Nekada se kapacitet definirao u svega nekoliko megabajta, a danas je situacija takva da će se za par godina na tržištu nuditi samo oni od 1 TB ili više kao neki standard.

Pročitajte više u članku https://tehnologija.hour-news.net/tvrdi-disk-u-racunalu-kao-spremnik-za-podatke/

You may also like...