Zubni kamenac je čest dentalni problem

Uz karijes kao jedan od najčešćih uzročnika brojnih dentalnih problema, zubni kamenac je idući veliki uzročnik brojnih problema. Kao i velik broj drugih uzročnika dentalnih problema, i njega je moguće prevenirati održavanjem dobre oralne higijene kao i redovnim odlascima kod stomatologa koji ga vrlo jednostavno i brzo uklanja.

Unatoč mišljenjima kako zubni kamenac nastaje uslijed loše oralne higijene tome nije baš tako. Naime, on se prirodno taloži na međuzubnom prostoru zbog kamenca u vodi.

Prepoznajte zubni kamenac na vrijeme

S obzirom na ozbiljnost problema koji nastaju zbog taloženja, važno je prepoznati neke od simptoma koji ukazuju na to da treba posjetiti stomatologa i ukloniti zubni kamenac. Neki od najčešćih simptoma njegova postojanja su:

Bezbolno i brzo stomatološko rješenje

Nakon pojave simptoma zubnog kamenca ili nakon što vam ga prilikom redovnog pregleda primijeti stomatolog, on će pristupiti njegovom uklanjanju. Uklanjanje zubnog kamenca stomatolozi rade sa specijaliziranim ultrazvučnim uređajima koji ga čiste s unutrašnjosti zuba kako bi se isti otklonio. Postupak uklanjanja zubnog kamenca bezbolan je zahvat koji uvelike olakšava svakodnevno održavanje oralne higijene, ali i zdravlje zuba. 

Proces uklanjanja zubnog kamenca je bezbolan, a nakon zahvata moguća je manja osjetljivost zuba s kojih je on skinut.
Nakon karijesa, zubni kamenac je idući veliki uzročnik brojnih problema.

Iako je ovaj proces bezbolan, iza zahvata moguća je manja osjetljivost zuba s kojih je on skinut. Ova osjetljivost trebala bi proći kroz nekoliko dana. Važno je napomenuti da je uklanjanje preporučljivo raditi nekoliko puta godišnje, čak i kada se ne pojavljuju simptomi i smetnje koje on uzrokuje, a sve u svrhu prevencije većih problema.

Uklanjanje prepustite stomatolozima

S obzirom na to da se velik broj ljudi susreće s problemima koje uzrokuje zubni kamenac, a velik broj njih ima i strah od stomatologa, nerijetko se odlučuju na alternativne načine njegova uklanjanja. Neke od vrlo često preporučenih metoda uklanjanja su trljanje zuba korom od banane, nanošenje paste od sode bikarbone i octa te kupnja raznih uređaja koji proizvode vibracije. 

Stomatolozi uklanjaju zubni kamenac sa specijaliziranim ultrazvučnim uređajima koji ga čiste s unutrašnjosti zuba kako bi se isti otklonio.

Ipak, stručnjaci konstantno upozoravaju da ovakve metode nikako nisu dobro rješenje za njegovo uklanjanje jer mogu uzrokovati oštećenje cakline i nadraživanje zubnog mesa. S druge pak strane, uređaji koji se reklamiraju kao uređaji koji vibriraju zapravo mogu uzrokovati mehanička oštećenja zuba i zubnog mesa zbog čega bi čišćenje kamenca svakako trebalo prepustiti stručnjacima. Zato redovito posjećujte svog stomatologa i na vrijeme očistite zubni kamenac kako vam ne bi stvorio dodatne probleme.

You may also like...