Ekspanzijski rezervoar automobila je njegov važni dio

Možda ne zvuči kao jedan od važnih dijelova, ali ekspanzijski rezervoar automobila to svakako jest. Riječ je o dijelu rashladnog sustava auta koji mora raditi bez ikakvih problema kako bi cijeli automobil radio kako treba. Naime, kada rashladni sustav ne bi bio potpuno funkcionalan, mogli bi doći do pregrijavanja motora, a ako se taj problem ne bi otkrio na vrijeme, mogli bi doći i do njegovog kvara.

Riječ je o vjerojatno o jednom od najskupljih kvarova pa je svakako dobro to pokušati izbjeći. U nastavku pročitajte nešto više o tom jednom važnom dijelu ovog sustava.

Funkcija ekspanzijskog rezervoara automobila

Iako su možda mnogi vozači za njega čuli, vjerojatno je puno onih koji ne znaju čemu ekspanzijski rezervoar automobila zapravo služi. Naime, riječ je o spremniku u kojem se čuva rashladna tekućina koja je još jedan vrlo važan dio rashladnog sustava. Mnogi su za gore navedeni dio čuli i drugi naziv, odnosno čuli su za ekspanzionu posudu u autu, a zapravo je riječ o istom.

Razlike između ekspanzijskih i preljevnih spremnika u automobilskim rashladnim sustavima

Na njemu se nalaze oznake za minimalnu i maksimalnu razinu rashladne tekućine koja se tamo može nalaziti. Svakako je preporuka da se u  automobilskim ekspanzijskom rezervoaru nalazi rashladna tekućina između te dvije oznake.

Tipski dio automobila

Ekspanzijski rezervoar automobila spada u tipske dijelove. To znači da se razlikuje ovisno o modelu auta pa je potrebno pripaziti prilikom kupnje da kupite odgovarajući. Prilikom kupnje u trgovinama autodijelovima to nije problem jer će biti dovoljno da prodavaču kažete koji model auta imate, a on će vam pronaći odgovarajući model ekspanzione posude.

Ekspanzijski rezervoar automobila
Ekspanzijski rezervoar automobila dio je klimatizacijskog sustava

Problem je ako taj dio kupujete sami, primjerice putem oglasnika, te ako niste sigurni u ono što kupujete. Kupite li neodgovarajući dio, nećete ga moći postaviti u auto.

Različite cijene u trgovinama s autodijelovima

Ekspanzijski rezervoar automobila se može dosta razlikovati po cijeni ovisno u koju trgovinu autodijelovima se zaputite. Želite li proći jeftinije, uvijek se preporučuje potražiti autodijelove u web trgovinama zato što one često nude razne popuste i akcije, a i inače se zbog načina prodaje mogu očekivati niže cijene.

Također, kupnjom online nećete imati problema prilikom odabira odgovarajućeg modela jer ćete odabrati svoj model automobila te će vam biti ponuđeno samo što mu stvarno i odgovara. Zbog svega navedenog, kupnja autodijelova online je sve popularnija među vozačima i vrijeme je da je i sami isprobate, ako već niste.

You may also like...