Ugodniji boravak po noći uz dobru vanjsku rasvjetu

Vanjska rasvjeta veoma je bitna imate li dvorište ili prilaz kući koji nisu dovoljno dobro osvijetljeni uličnom rasvjetom. Postoji više vrsta vanjske rasvjete, koja je prilagođena za razne uvjete, ovisno o tome koji učinak želite postići. Veoma je lako pogriješiti, pa je pravu rasvjetu važno dobro odabrati. 

Srećom, veliki izbor u brojnim trgovinama trebao bi vam u tome pomoći. A također, ukoliko niste sigurni u svoj odabir, pitajte prodavača za koristan savjet.

Savršena količina svjetla

Odabir rasvjete u zatvorenim prostorima mnogo je jednostavniji. Vanjska rasvjeta često se ne može postaviti na idealno mjesto, a ne može se računati ni na odbijanje svijetlosti od zidova i stropa prostora. Upravo radi toga, često je moguće pogriješiti i pretjerano kompenzirati za gubitke nabavom svjetla koje je prejako. 

Osvijetljavate li prostor u kojemu planirate boraviti, onda bi vanjska rasvjeta trebala bi trebala imati sljedeće karaktestike:

  •  mora biti nenametljiva
  •  ne smije biti uperena u oči 

To je najbolje postići rasvjetnim tijelom koje nema potpuno direktno rasipanje svjetla. Imate li tu mogućnost, vanjsku rasvjetu uvijek pokušajte postaviti iznad prostora u kojemu se boravi, jer će tako najmanje smetati.

Boja svjetla

Boja svjetla veoma je bitna i njen odabir također ovisi o tome što želite postići. Imate li reflektor ili vanjsko svjetlo koje ćete koristiti samo kada prilazite kući, onda je najbolja opcija svjetlo hladne bijele boje, s obzirom da ga mi percipiramo kao jače, odnosno svijetlije (u odnosu na svjetlo neutralne ili tople bijele boje s istim brojem lumena). 

Ako pak birate vanjsku rasvjetu za prostor u kojemu ćete boraviti, onda je bolja opcija ipak svjetlo tople bijele boje. Ono nije toliko grubo i neće nam smetati dok boravimo pod njim na duže vremenske periode.

Više rasvjetnih tijela

Vanjska rasvjeta ne bi se trebala sastojati od jednog rasvjetnog tijela, jer, kada ga upalite, ono će stvoriti iluziju potpunog mraka svuda oko vas. Dobar trik je postaviti nekoliko slabijih rasvjetnih tijela oko prostora u kojemu ćete boraviti – LED solarna vanjska rasvjeta jednostavno se može postaviti i ne zahtijeva puno održavanja. 

Čitajte i sljedeći članak: Kupaonski blokovi štede novac

Jeftini kupaonski blokovi odlične kvalitete dostupni su u web trgovini https://www.dom24.hr/.

Uz takvu vrstu rasvjete razbit ćete mrak oko prostora u kojemu boravite i učiniti prostor ugodnijim. Takva rasvjetna tijela neće pak utjecati na potrošnju električne energije, a dovoljno su slaba da također ne pogoršavaju stanje svjetlosne zagađenosti u vašem vrtu, na što također treba pripaziti kod biranja vanjske rasvjete.

You may also like...