Kako kupiti kriptovalute i jednostavno ih čuvati?

Kriptovalute se trenutno smatraju jednim od najboljih ulaganja, pogotovo iz razloga što nude veliki potencijal. Budući da su blockchain tehnologija i kriptovalute koje funkcioniranju na njoj relativno nove, ostavljeno im je mnogo prostora za rast i mnogi ljudi, pogotovo mladi koji razumiju princip funkcioniranja, sve više ulažu u njih.

Kriptovalute
Kriptovalute se trenutno smatraju jednim od najboljih ulaganja

Ako se pitate kako kupiti kriptovalute, kako ih jednostavno čuvati i isplati li se ulagati u njih ovaj tekst vam donosi odgovorena na ta pitanja.

Povijest kriptovaluta

Prije nego što vam odgovorimo na pitanje kako kupiti kriptovalute, veoma je važno da vas uputimo u njihov svijet i objasnimo s kojim ciljem su nastale i kako funkcioniraju. Prva kriptovaluta Bitcoin se je na tržištu pojavila 2008. godine, taman nakon krize uzrokovane puknućem balona vezanog uz tržište nekretnina. 

Što je Bitcoin?

Bitcoin je stvoren s ciljem elektroničkog novca i njegova funkcija je:

  • jednostavno prebacivanje novca od točke A do točke B, bez potrebe da se one međusobno poznaju
  • kompletno decentralizirani sustav, bez ikakve centralne jedinice (poput banaka u današnjem monetarnom sustavu)
  • niska cijena transakcija i brzo obavljanje

Naravno, početna zamisao Bitcoina je bila odlična, no stvari su se počele zakompliciravati već nakon nekoliko godina. Sve većim korištenjem Bitcoina, transakcije su postale usporene i zahtijevale veće naknade.

Danas je Bitcoin najpopularnija kriptovaluta, no mnogi je nazivaju i digitalnim zlatom. Relativno se slabo koristi za prvobitnu namjenu plaćanja, no mnogi je smatraju odličnom investicijom.

Što je Ethereum?

Ethereum je nastao nedugo nakon Bitcoina i trenutno je druga najvrjednija kriptovaluta na marketu. Za razliku od BTC-a, njegove mogućnosti su puno veće, pa tako podržava stvaranje aplikacija, pametnih ugovora i raznih drugih sustava. Ethereum je puno brži i isplativiji, no također se trenutno suočava sa sporim realiziranjem transakcija i velikim naknadama, zbog sve većeg korištenja. Ako se pitate kako kupiti kriptovalute poput Bitcoina, Ethera i drugih, odgovor potražite u nastavku.

Preko 1000 drugih kriptovaluta

Razvojem blockchain tehnologije se je na tržištu pojavilo više od 1000 različitih kriptovaluta. Neke od njih su integrirane u određene sustave i aplikacije, dok su druge inovativni način za provođenje transakcija:

  • podržavaju veliki broj transakcija u minuti
  • transakcije zahtijevaju minimalnu naknadu ili naknade uopće nema

Kako kupiti kriptovalute?

Kada smo vam pobliže objasnili što su i čemu služe sve kriptovalute na marketu, na red je došlo da vam objasnimo i kako kupiti kriptovalute jednostavno putem mobitela. Najbolja platforma za kupnju je eToro, koji omogućava brzu i sigurnu kupnju, bez potrebe za tehničkim znanjem. Jednostavno se registrirajte na platformu, uplatite novac i zamijenite za željenu kriptovalutu.

You may also like...