Važnost dobrog pozicioniranja svjetla u prostoru

Osim dobrog izbora rasvjetnih tijela, vrlo je važno i njihovo dobro pozicioniranje. Naime, kako bi se ostvarila dobra vidljivost u vašem prostoru te kako bi isti dobio dobar izgled, vrlo je važno dobro ih pozicionirati. 

Izbor rasvjetnih tijela
Osim dobrog izbora rasvjetnih tijela, vrlo je važno i njihovo dobro pozicioniranje.

Mnogi nisu svjesni ove činjenice i važnosti dobrog postavljanja jer to prostoru može dati nov i zanimljiv izgled. Istt tako, ukoliko nisu dobro pozicionirana i odabrana, mogu prostor učiniti vrlo neprivlačnim. 

Osvijetlite kuhinju na najbolji mogući način

Kuhinja je, uz kupaonicu, sigurno jedna od prostorija u domu o čijem osvjetljavanju i valja dobro razmisliti. Naime, rasvjetna tijela u kuhinji imaju veliku ulogu. Neke od najčešćih pogreški u njihovom postavljanju u kuhinji su:

  • pozicioniranje iznad ruba radne površine jer ćete svjetlo vrlo vjerojatno zakloniti svojim tijelom i stvoriti sjenu što sigurno ne želite
  • postavljanje malog lustera iznad prevelikog kuhinjskog stola
  • postavljanje prevelikog i preniskog lustera iznad kuhinjskog stola
  • postavljanje preslabih modela

Važno je dakle birati optimalno jaka rasvjetna tijela kako bi kuhinja bila adekvatno osvijetljena te birati njihovu veličinu obzirom na dimenzije kuhinje i prostora kako se ne bi narušila ravnoteža prostora što bi dovelo do neproporcionalnog izgleda prostorije.

Dobro izmjerite prostorije za koje kupujete rasvjetu

Da biste postigli skladan i uravnotežen te optimalno osvijetljen izgled svoga doma, prije kupnje rasvjetnih tijela važno je dobro izmjeriti prostoriju u koju ćete ih smjestiti. Nakon mjerenja prostorije i u trgovini je važno obratiti pozornost na veličine i dimenzije rasvjetnih tijela jer mnoga u velikim salonomima rasvjete ili namještaja izgledaju puno manja nego što zaista jesu. To vas može prevariti i navesti na kupnju puno većeg modela od onog koliki vam je potreban.

Isto tako, osim na veličinu prostorije, važno je obratiti pozornost i na boju zidova prostorije koju opremate novim modelima za rasvjetu jer ukoliko su zidovi previše tamni, bez obzira na vrstu, jačinu i veličinu, nećete moći postići osjećaj otvorenosti i svjetline prostora.

Razmišljajte slojevito

Kako biste odabrali dobro rasvjetno tijelo, važno je razmišljati u slojevima, odnosno ne treba misliti kako jedna prostorija treba imati isključivo jedan model, već je poželjno kombinirati različite vrste, različite dimenzije i svjetlinu. 

Zbog toga stručnjaci savjetuju kombiniranje manjih lustera ili lampi koji bi se nalazili pored manjih elemenata pokućstva s većim modelima pored većih elemenata pokućstva kako bi se postigao sklad. 

You may also like...