Lambda sonda je važna za optimalan rad motora

U automobilu postoje brojni dijelovi koji su iznimno bitni za normalno funkcioniranje automobila. Neki dijelovi imaju direktan utjecaj na motor, a neki na njegove ostale komponente. Jedan od iznimno važnih dijelova automobila koji je važan za optimalan rad motora je lambda sonda. Ona se nalazi na ispušnoj cijevi, odnosno između motora i katalizatora. Ona je povezana s glavnim računalom motora, poznatim kao ECU (Electronic control unit) te je stoga iznimno bitno da ispravno radi.

Funkcije i rad lambda sonde

Lambda sonda pomoću kemijskog procesa generira napon. Ona mjeri koliki je postotak kisika u ispušnim plinovima. Naime, svi ispušni plinovi, nakon sagorijevanja, sadrže određeni postotak kisika. Lambda sonda pomoću korekcije količine ubrizgavanja goriva održava točno određeni postotak. Sami postotak kisika ona određuje na način da uspoređuje postotak kisika u zraku i postotak kisika u ispušnim plinovima.

Postotak kisika u zraku se određuje pomoću izloženog dijela sonde, a postotak u ispušnim plinovima se određuje pomoću dijela sonde koji se nalazi unutar ispušne cijevi. Ovisno o tim podacima, lambda sonda će generirati veći ili manji napon. Pomoću tog napona će glavno računalo motora dobiti informacije o smjesi goriva i po potrebi je korigirati.

Nepravilan rad i zamjena lambda sonde

Lambda sonda se nakon određenog vremena treba zamijeniti. Naime, tijekom vremena sa na njoj nakupi čađa i dolazi do oksidacije te je zbog toga usporena kemijska reakcija. Upravo zbog te usporene kemijske reakcije, kasne i podaci koje lambda sonda isporučuje glavnom računalu motora. Računalo će tako kasniti s korekcijom smjese, a to će imati negativan utjecaj na rad motora. To se može manifestirati nešto većom potrošnjom goriva i smanjenim performansama.

Lambda sondu bi zato svakako trebalo zamijeniti nakon prijeđenih oko 60 000 kilometara, ali i prije, ukoliko dođe do nekog kvara. Osjećate li da vam automobil nešto slabije radi te primjećujete li veću potrošnju goriva, svakako biste trebali posjetiti neki auto servis da vam provjere ispravnost lambda sonde. U te svrhe se koriste posebni dijagnostički uređaji koji mjere oscilaciju napona te serviseri na taj način mogu odmah uočiti da li lambda sonda radi ispravno ili ju je potrebno zamijeniti. Naravno, možete i naručiti novi dio putem internetske trgovine.

Znate da su kacige za motor najbitniji dio moto opreme? Ako želite saznati više o njima slijedite linku da saznate više.

You may also like...