Održavanje travnjaka nikad nije bilo lakše

Uređenje travnjaka veoma je važan dio uređenja doma, pogotovo ako uživate u provođenju vremena u vlastitom vrtu. Dobra kosilica i pravilna košnja veoma su važan dio uređenja travnjaka, a ako ste u potrazi za savjetima za odabir nove kosilice ili održavanje stare, evo nekoliko trikova koji vam mogu pomoći.

Budete li ih se pridržavali, dobit ćete upravo ono što zasigurno priželjkujete – prekrasan vrt i okućnicu s prekrasnom travom.

Oštrina noža veoma je bitna

Najvažniji dio rotirajuće kosilice, koji će omogućiti pravilnu i učinkovitu košnju je nož. Upravo radi toga, kod odabira i održavanja rotirajuće kosilice uvijek trebate obratiti pozornost na stanje noža. Oštar nož pomoći će da rez na travi bude ravan i pravilan, pa će trava nakon košnje izgledati lijepo i zdravo, a ne polomljeno, stoga ga treba barem dva puta u sezoni nositi na oštrenje. 

Rotirajuća kosilica
Najvažniji dio rotirajuće kosilice, koji će omogućiti pravilnu i učinkovitu košnju je nož.

Ako pak tijekom košnje rotirajuća kosilica naiđe na tvrde predmete koji mogu oštetiti nož, svakako provjerite kako nož rotirajuće kosilice izgleda nakon košnje te treba li ga ponovno naoštriti.

Košnja svih terena

Rotirajuća kosilica može biti pogonjena:

  •  Elektromotorom
  •  Motorom koji koristi gorivo

Modeli koji koriste elektromotor tiši su i lakši, ali imaju manji domet jer se najčešće napajaju direktno iz utičnice žicom ili pak koriste akumulator. Bolja su opcija za manje travnjake u kojima trava nije visoka i gusta te za košenje u naseljenim mjestima jer ne stvaraju toliko buke za vrijeme rada. Rotirajuće kosilice s motorom koje koriste gorivo nešto su glasnije i teže, a često i većih dimenzija. Imaju veći domet, ali su također i jače, pa će s lakoćom pokositi i nešto gušću i višu travu.

Održavanje rotirajuće kosilice

Kako bi vaša rotirajuća kosilica trajala što dulje, važno ju je pravilno održavati. Prije svega, osim održavanja oštrine noža, važno je dobro je očistiti nakon svakog korištenja, jer skorena osušena trava zalijepljena na unutrašnji dio kosilice može pridonijeti zagrijavanju i smanjenju efikasnosti rada kosilice. 

Imate li akumulatorsku rotirajuću kosilicu, dobro je obratiti pozornost na kapacitet akumulatora, dok motorne rotirajuće kosilice traže nešto više brige. Važno je barem jednom godišnje odraditi mali servis i pregledati njeno stanje, a uz to često treba obratiti pozornost i na stanje ulja i goriva u kosilici, s obzirom da nedostatak može uzrokovati mnoge kvarove i smanjenje životnog vijeka kosilice.

You may also like...