Registracija domene u nekoliko koraka

Domena ili popularno zvana adresa web stranice odnosi se na riječ ili skup riječi s ekstenzijom (.com, .net, .org…), a ona zamjenjuje IP adresu stranice radi lakše pamtljivosti. Puno lakše zapamtiti je domenu auto.hr, nego IP adresu te web stranice koja bi izgledala nešto kao 123.94.23:9993 i upravo zbog toga internet stranice se koriste domenama. Danas, registracija domene moguća je u svega par koraka, a kako odabrati pravo ime domene i kako ju registrirati saznajte u nastavku teksta.

Odabir domene

Budući da je domena najvažniji način preko kojeg će vaši posjetitelji pronaći i posjetiti vašu web stranicu, veoma je bitno da je ona pravilnog i lako pamtljivog naziva. Prilikom odabira domene za vašu web stranicu imajte na umu da ona bude što kraća, lako pamtljiva i da je ime smisleno s tematikom vaše web stranice. Također možete se odlučiti i za ime koje nema dodirne točke s vašom tematikom, no tada ćete se morati potruditi oko toga da ga posjetitelji zapamte. Imajte na umu da registracija domene traje nekoliko sekundi, no ona nije promjenjiva i ono ime koje registrirate imate i ne možete mijenjati narednih godinu dana. Kao idealan primjer domene za web stranicu koja se bavi automobilima bilo bi auto.com, a za neku svjetsku znamku recimo Mercedes naravno bi bilo mercedes.com. Veoma kratka, lako pamtljiva domena, a uz to odnosi se točno na ono o čemu je web stranica.

Kako registrirati domenu

Danas se na internetu nudi mnogo firmi koje će vam na period od godine dana (ili više) u svega nekoliko minuta registrirati domenu. Nakon registracije vi ste jedina osoba koja tu domenu može koristiti. Upravo zbog toga veoma je važno da odaberete pravo ime domene. Evo kako teče registracija domene. Prva stvar prije registracije je provjera da li je određena domena slobodna. Ukoliko recimo .com ekstenzija vašeg imena domene nije slobodna, možete se odlučiti za .net ili .org varijantu. Kada pronađete slobodnu domenu, kroz postupak registracije na stranici upišite prvo domenu koju želite registrirati i nakon plaćanja s karticom ili Paypalom vaša domena je registrirana.

Bilo kako bilo, imajte na umu da je registracija domene stranice najvažnija stvar jer preko nje ljudi posjećuju vašu web stranicu. Stoga ne žurite oko odabira imena vaše domene!

You may also like...