Poslovni pokloni sitnice su koje grade poslovne odnose

Kupovanje poslovnih poklona sve je češća pojava u poslovnom svijetu i velike količina novca odlaze u njihov odabir, aranžiranje i distribuciju. Ovisno o veličini poslovnog subjekta koji poklone daje, poslovni pokloni mogu biti simbolični ili poprilično skupi. Važno je prilikom odabira misliti na nekoliko faktora koji mogu jasno odrediti kakav poslovni poklon ćete pokloniti. Ono što je u svemu tome najbitnije je korisnost samog poklona te poruka koju tim poklonom želimo prenijeti.

Posebnost poslovnih poklona

Svatko od nas voli primiti poklon. Bez obzira da li je riječ samo o sitnici, kada nam netko nešto pokloni, drago nam je što je mislio na nas. Isto vrijedi i za poslovni svijet. Zapravo, tvrtke danas traže toliko vremena od svojih zaposlenika da je u poslovnom svijetu često riječ o vrlo bliskim odnosima, čak i u samo profesionalnom svjetlu. Stoga je bitno, ovisno o samoj prigodi u kojoj se daju poslovni pokloni, dati nešto zbog čega će se osoba osjećati posebno. Poslovni pokloni imaju zadaću da se pomoću njih zahvalimo na dosadašnjoj suradnji te da izrazimo želju da se ta suradnja i u budućnosti nastavi. Ovisno o količini poklona koje planiramo pokloniti, to mogu biti sitnice, ali i veći i skuplji setovi. Još bolje ako su to personalizirani pokloni, naravno ako imate ime koje čete staviti na kapu, majicu (natpisi za majice) ili neki drugi predmet.

Uobičajeni poslovni pokloni

Kod nas je već uobičajeno dobivati kemijske olovke s logom tvrtke s kojom surađujemo. Također su vrlo učestali kalendari, različiti oblici planera, šalice, USB stikovi, ali i boce vina ili nešto slično. Svi ovi poslovni pokloni imaju jednu stvar zajedničku, a to je da su korisni te možemo biti sigurni da će ih osoba kojoj smo ih poklonili zapravo i koristiti. Sve ovo uistinu ovisi uglavnom o ljudima za koje kupujemo te zahtijeva određeni napor prepoznavanja potreba i želja.

Bitno je pri tome misliti i na budžet s kojim raspolažemo. Više poslovnih partnera znači da ćemo morati budžet pametnije rasporediti te ćemo vjerojatno morati kupiti više sitnica. Ono što je bitno je da prevladava korisnost i kvaliteta kada su u pitanju poslovni pokloni. Ne smijemo dopustiti da želja da nekoga zadivimo prevlada nad ova dva ključna faktora. Jer ako poslovni pokloni nisu kvalitetni niti korisni, možemo slučajno poslati poruku upravo suprotnu od one koju smo željeli poslati.

You may also like...