Provjere domene putem tvrtki za njezinu registraciju

Danas postoje brojne informatičke tvrtke koje vam nude različite usluge. Neke od tih usluga tiču se web stranica. Naime, svatko tko ih planira postaviti na internet, trebat će od njih ugovoriti određene usluge. Za sigurnost je potrebno ugovoriti SSL certifikat koji je gotovo obavezan ako planirate imati neku web trgovinu. 

Osim te usluge, bit će potrebno još ugovoriti web hosting kako biste stranice negdje mogli smjestiti, a bit će vam potrebna i registracija domene da bi vas posjetitelji mogli pronaći. Prije ugovaranja ove zadnje usluge bit će potrebna provjera domene kako bi se utvrdilo je li slobodna.

Unikatna domena

Provjera domene na internetu je obavezan korak prije svake registracije. Cilj tog postupka je utvrditi je li ona slobodna, odnosno da nitko drugi nije registrirao baš taj naziv i ekstenziju. Na internetu tako mogu biti samo dvije potpuno iste, unikatne domene.

Provjera domene na internetu
Prvi korak kod registracije domene je provjera domene

Naime, domena se sastoji od naziva i ekstenzije. Moguće je da je jedno od toga isto kao kod neke druge domene, ali ne i da oboje bude isto.

Zbog toga se uvijek vrši provjera domene kako bi se utvrdilo je li ona stvarno slobodna te možete li nastaviti s postupkom registracije.

Rezultati provjere domene

Nakon što pokrenete provjeru domene putem neke informatičke tvrtke, možete dobiti sljedeći rezultat:

  • Kombinacija naziva i ekstenzije je slobodna i možete nastaviti s postupkom registracije
  • Kombinacija naziva i ekstenzije je zauzeta i morat ćete napraviti određene izmjene

U drugom slučaju, imate mogućnost promijeniti jedno od toga, a možete i promijeniti oboje. No, većinom se korisnici odlučuju samo za izmjenu ekstenzije jer ne žele mijenjati željeni naziv svoje web stranice.

Danas se može izabrati jako mnogo globalnih ekstenzija pa svakako ne biste trebali imati problema s njihovim odabirom. Tada možete ostaviti željeni naziv i nastaviti s postupkom registracije.

Domaće i strane internetske tvrtke

Budući da su sve domene dostupne putem jedinstvene baze, provjera domene može se obaviti putem bilo koje domaće ili strane informatičke tvrtke koja nudi uslugu registracije domene. Postupak je uvijek isti, bez obzira o kojoj tvrtki se radilo.

Kako registrirati naziv domene

Potrebno je da unesete željeni naziv i ekstenziju domene, a sustav će vam tada izbaciti jedan od gore navedenih rezultata. Kada uspješno prođete taj prvi korak, moći ćete nastaviti s postupkom registracije domene te nakon što web stranice smjestite na neki server, moći ćete ih podijeliti sa svijetom.

You may also like...