Uzgojite sjemenke za rast biljaka

Bavite li se uzgojem biljaka, bilo kao hobist ili profesionalno, sigurno znate koliko je pravilna briga za biljke bitna. Osim što im je bitno osigurati dovoljno hranjivih tvari i vode, također se treba brinuti i o količini sunca koju biljke dobiju. 

Uz sve to, neke biljke ipak napreduju bolje dok je drugima u istim uvjetima rast sporiji. Razlog tomu često se krije u sjemenkama, čiji je odabir i skladište jednako bitno za rast biljke kao i sva briga koju ćete njima dati.

Kvalitetne sjemenke za uzgoj biljaka

Kupujete li sjemenke za uzgoj biljaka, veoma je važno da svoju kupovinu obavljate preko provjerenih izvora u koje imate povjerenje. Skladištenje sjemenki uvelike će utjecati na njihovu mogućnost i brzinu rasta – što su bolje skladištene, to će brže rasti. Ako sami čuvate sjemenke, preporučuje se da ih držite u adekvatnim uvjetima.

Trebale bi se čuvati na hladnom, mračnom i suhom mjestu. Idealna temperatura skladištenja je između 0 °C i 5 °C, dok je idealna razina vlage u zraku oko 50%. Također, veoma je bitno da tijekom skladištenja nema naglih promjena u temperaturi i količini vlage u zraku, jer bi ona mogla uvjetovati smanjenje njihove kvalitete, a samim time utjecati i njihov na rast.

Provjerite sortu

Općenito govoreći, kada god imate mogućnost odlučite se za autohtonu staru sortu s područja na kojemu uzgajate biljke. Iako strane sorte mogu biti atraktivnije, razmišljate li o uspjehu uzgoja i urodu, sorte koje su najbolje prilagođene podneblju u kojemu ih uzgajate najbolje će uspijevati, pa stoga umjesto kupnje u trgovinama sjeme potražite kod lokalnih uzgajivača koji drže autohtone i lokalne sorte. 

Sjemenke koje čuvate dobro je organizirati prema sorti, ali na pakiranje u kojemu ih čuvate dobro je naznačiti i godinu te izvor sjemenke. Uz to, kod kupnje sjemena obratite pozornost i na uvjete uzgoja pojedinih sorti te uvjete koji su potrebni kako bi sjemenka proklijala. Kod toga pogotovo obratite pozornost na količinu svjetla, vode i temperaturu prostora te dubinu na koju je sjemenku potrebno posijati za rast. Dobro se također raspitati i o brzini klijanja, kako biste barem okvirno znali kada očekivati prve naznake biljke na površini zemlje.

Rotirajuća kosilica za košenje trave. Iza svakog lijepo uređenog travnjaka stoji dobra kosilica i zato si prije kupnje pogledaj kompletnu ponudu. Čitajte više …

Ulažite u svoju poljoprivredu, bilo da se radi o onoj za vlastitu ili široku upotrebu. Osim što se mora ulagati u dobro sjeme i primjerena gnojiva, vrlo je važno ulagati i u dobre sustave za zalijevanje. Naime, dobar sustav omogućit će vašim biljkama optimalnu količinu vode koja je nužna za njihov rast i razvoj. Čitajte više …


You may also like...