Udobna i elegantna alternativa majici kratkih rukava

Polo majice u modi su već desetljećima, te su omiljeni odabir za sve koji uživaju u sportskom i casual stilu odjevanja. Prozračne, udobne i elegantne, probile su se u svijet muške i ženske mode još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas ih se u raznim oblicima može pronaći u gotovo svim trgovinama odjećom. 

Također su zaslužne za kreiranje i uspjeh mnogih svijetski poznatih brendova današnjice, bez kojih bi modna scena bila nezamisliva.

Začeci ovog odjevnog predmeta u sportu

Polo majice prvi put su se pojavili u tenisu. Iako se njihovo ime ponajprije veže uz jedan od najpopularnijih sportova Velike Britanije, kreator prve polo majice bio je poznati francuski tenisač Rene Lacoste, koji je tražio udobniju i bolju alternativu dotadašnjoj sportskoj uniformi za tenis. 

Tenis se u to vrijeme igrao u klasičnim košuljama uvučenim u hlače, čiji su rukavi bili podvrnuti do lakta. Ipak, nezgrapnost košulja tražila je česte prekide u igri, kako bi igrači mogli ponovno zavrnuti duge rukave te namjestiti košulju natrag u hlače. Uz to, materijal košulja nije bio prozračan i udoban za nošenje pa bi se igrači veoma brzo u njemu počeli znojiti.

Odjeća sa sportskih terena na modne piste

Lacoste je, uz pomoć svojih prijatelja iz svijeta mode za US Open 1926. dizajnirao majicu od posebno tkanog pamuka (pod nazivom pique), s rukavima do malo iznad lakta i dužim stražnjim rubom koji je sprječavao izvlačenje iz hlača. Kragna je pak preuzeta iz dizajna klasične košulje, kako bi čuvala vrat od sunca. 

Prozračna tkanina i novi dizajn ubrzo su postali hit, koji su u svoj sport preuzeli igrači pola, a Lacoste se nakon povlačenja iz sporta bacio u svijet mode. Ipak, polo majice nisu se na ulicama pojavljivale do 70-ih, kada ih je popularizirao Ralph Lauren.

Sportska elegancija

Od tada, polo majice postale su uobičajen odjevni predmet koji se gotovo uopće ne veže za sport. Osim klasičnih verzija kratkih rukava, mogu se pronaći i:

  • polo majice s dugim rukavima
  • polo majice bez rukava 

Uz klasičan kvadratni (muški ili uniseks) kroj, polo majice danas mogu se pronaći i u ženstvenijem strukiranom kroju. A osim klasične bijele boje, danas se proizvode u svim bojama.

You may also like...