Sve o domenama na internetu na jednom mjestu

Domene na internetu su jedan od ključnih elemenata koji omogućuju razlikovanje jedne web stranice od druge. One predstavljaju unikatno ime koje se koristi njihovu identifikaciju. Uz njih se korisnici mogu jednostavno navigirati po internetu i lako se mogu prebacivati s jedne web stranice na drugu.

Dostupne su globalne i nacionalne domene te svaka od njih ima svoje prednosti i mane i na svakome je da odluči koja mu vrsta najviše odgovara za njegove potrebe.

Što su domene i kako se koriste

Domene na internetu su jedinstvena imena koja se koriste za identifikaciju web stranica. Svaka web stranica ima svoju jedinstvenu domenu koja se sastoji od:

  •  Naziva 
  •  Nastavka (tj. ekstenzije) 

Naziv prvi dio web adrese, a nastavak odnosno ekstenzija je drugi dio (npr. „.COM“).

Internetske domene su jedinstvena imena
Idealan naziv domene za vašu web stranicu može biti ključan za uspjeh vašeg online poslovanja. Internetske domene su jedinstvena imena koja se koriste za identifikaciju web stranica.

Kada korisnik unese naziv internetske domene u svoj preglednik, preglednik kontaktira DNS (Domain Name System) server koji prenosi informacije o tome gdje se web stranica nalazi na internetu. Nakon što preglednik dobije te informacije, povezuje se s web stranicom kako bi se ona otvorila korisniku.

Što omogućuje registracija domene

Registracija domene na internetu je postupak koji omogućuje korisniku da dobije jedinstveno ime za svoju web stranicu. Postoji mnogo registarskih tijela koja nude ove uslugu te možete odabrati onaj najprikladniji, bilo da je riječ o nekoj domaćoj ili stranoj tvrtki.

Registracija domene zahtijeva plaćanje godišnje naknade, a nakon registracije korisnik može koristiti dobiveni naziv omene za svoju web stranicu, sve dok plaća godišnju naknadu.

Odaberite najbolji naziv za svoju web stranicu

Odabir idealnog naziva domene za vašu web stranicu može biti ključan za uspjeh vašeg online poslovanja. Prilikom odabira, važno je razmisliti o sljedećem:

  • Naziv treba biti jednostavan 
  • Naziv treba biti relevantan za vaš posao ili proizvod
  • Naziv treba biti što kraći
  • Izbjegavajte korištenje brojeva i crtica u nazivu domene
  • Koristite ključne riječi u nazivu kako bi se vaša web stranica lakše rangirala preko pretraživača

Kada ste odabrali naziv domene, važno je provjeriti dostupnost. To možete učiniti putem registarskog tijela ili koristeći online alat za provjeru dostupnosti. Ako je naziv domene dostupan, možete ga registrirati i početi koristiti za vašu web stranicu.

Kako odabrati savršeno ime internetske domene za svoju web stranicu?

Odabir prave domene na internetu je važan korak u izgradnji vaše online prisutnosti i pomoći će vam da se izdvojite iz mase. Uz pravilno odabranu domenu, vaša web stranica će biti vidljivija i potencijalni posjetitelji i klijenti će je lakše pronaći.

You may also like...