Sve veća popularnost Carnet domena

Pogledate li malo web stranice koje svakodnevno pregledavate, možete uočiti da se one sastoje od dva dijela. Prvi dio je sami naziv, a drugi dio je ekstenzija (primjerice .COM i slične). Međusobno su odvojeni točkom. Mnogi korisnici interneta zapravo ne razmišljaju previše o vrsti domene prilikom upisavanja njezine adrese u svoj internetski preglednik. No, prema ekstenziji se može odmah znati o kakvoj je riječ.

Ako pod ekstenzijom vidite kraticu neke zemlje, onda možete biti sigurni da je riječ o nekoj nacionalnoj domeni. Tako ako vidite ekstenziju .HR, možete znati da je to hrvatska nacionalna domena, mnogi ih nazivaju i Carnet domene. U nastavku saznajte zašto je to tako.

Mnogi korisnici interneta zapravo ne razmišljaju previše o vrsti domene prilikom upisavanja njezine adrese u svoj internetski preglednik.

Carnet kao pionir interneta u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj već dugi niz godina djeluje organizacija Carnet koju mnogi smatraju i pionirom interneta jer je sudjelovala u brojnim radnjama koje su s godinama dovele do sve veće povezanosti korisnika na internet. Oni su zbog toga dobili pravo upravljanja hrvatskim nacionalnim domenama koje mnogi zato i nazivaju internetske Carnet domene. Danas se tako možete odlučiti za dvije vrste Carnet domena:

  • Besplatne 
  • Naplatne

Obje imaju svoje prednosti i mane i ovisno o tome što očekujete, možete se odlučiti za jednu vrstu. Imajte na umu da besplatna varijanta ima određena ograničenja pri odabiru naziva domene pa se mnogi ipak radije odlučuju za naplatnu varijantu.

Naplatne Carnet domene

Kada bi se jednostavno trebalo opisati naplatne Carnet domene, onda bi se moglo reći da su zapravo gotovo iste kao i klasične globalne domene. Princip registracije Carnet domene je gotovo identičan registraciji neke globalne varijante, a također nema niti nekih posebnih pravila prilikom odabira naziva. Zapravo, naziv može biti gotovo proizvoljan, uz uvjet da netko nije registrirao baš isti takav naziv s istom ekstenzijom.

Ako je to slučaj, morat ćete ipak odabrati neki drugi naziv ili se ipak odlučiti za neku drugu ekstenziju kako biste mogli zadržati naziv.

Odlična opcija za domaće internetsko tržište

Carnet domene odlična su opcija ako vam je ciljano tržište Hrvatska. Primjerice, ako imate neku web trgovinu i prodavat ćete usluge ili proizode samo hrvatskim građanima, onda je najbolje registrirati Carnet domenu. Ona će vam kasnije biti odlična polazišna točka ako se odlučite dodatno reklamirati ili ako zaposlite neku tvrtku da vam odradi SEO (optimizacija za pretraživače).

Naime, .HR domena će se lakše moći probiti na poretku pretraživanja za određene ključne riječi na hrvatskom tržištu nego da imate neku globalnu ekstenziju.

You may also like...