Domena kao identifikacija na Internetu

Domena je jedinstveno ime za Internet adresu ili web stranicu. Isto kao što koristite poštanske usluge u svojoj zemlji na način da date svoju adresu na kojoj živite te preko nje komunicirate sa svijetom, na isti način imate adresu na Internetu. Svaki put kada otvorimo web pretraživač, a to može biti ili Internet Explorer, Firefox, Opera ili neki drugi, kako bismo krenuli sa surfanjem i pretraživanjem interneta mi u adresno polje pretraživača moramo utipkati naziv domene, odnosno registriranu adresu korisnika. Ta adresa, naravno, mora biti registrirana kako bismo ju mogli pronaći. To je najjednostavnija definicija domene.

Naziv domene mora biti unikatan

Ono što je iznimno bitno prilikom registracije svoje domene, jest da je njezin naziv jedinstven, odnosno da ga ne koristi nitko drugi. Pravilo je da ne može biti više domena istog naziva. Svaka institucija koja pruža usluge registriranja domena ima svoja pravila kada su nazivi domena u pitanju te je važno da je se prilikom prijave za registraciju raspitate na što morate pripaziti prilikom registracije te provjeriti da li je ime koje želite trenutno raspoloživo.

Osnovne stvari koje trebamo znati o domenama

Kako bismo detaljnije znali o čemu se tu radi, važno je istaknuti još nekoliko osnovnih stvari o domenama. Iza svakog naziva domene nalazi se točka, iza čega slijedi ekstenzija, odnosno, nastavak. Te ekstenzije razlikuju se od države do države te označavaju vršnu domenu. U Hrvatskoj institucija koja je zadužena za registraciju domena naziva se CARNET a oznaka koje se koristi iza točke je hr. Za susjedne države izdaje se ekstenzija .si za Sloveniju, .ba za Bosnu i Hercegovinu i slično. Postoje i domene koje su dodijeljene velikim nacionalnim sustavima, npr. .gov za državnu upravu, .mil – vojska i te domene mogu registrirati samo navedene institucije.

Najpopularnije domene

Najpopularnije domene postale su one čija je registracija brza i jednostavna te koje ne zahtijevaju dugotrajan proces slanja velikog broja dokumenata poštom i veliki niz provjera. To su domene s nastavkom .com, .net, .org ili u posljednje vrijeme iznimno popularne .biz i .info. Te domene može registrirati bilo koja fizička ili pravna osoba. Ono što je bitno je da domena može biti bilo kojeg naziva, a njihov broj nije ograničen. Osoba koje se želi registrirati mora zadovoljiti samo dva pravila, a to je da je domena slobodna, te da plati određen iznos novca za registraciju.

Današnji mobilni telefoni su često nazivani i pametni. Posjeduju brojne funkcije o kojima prije nekoliko godina nismo ni sanjali. Prečitajte više o tome u sljedečem članku.

Trebate li vam spašavanje SSD diska? Pročitajte si naš članak na tu temu.

You may also like...