Pazite na svoje podatke

Mnogi korisnici računala možda nisu svjesni svih opasnosti koje vrebaju. Računala su podložna kvarovima. U nekim slučajevima tako može doći do kvara matične ploče, kvara procesora i slično. Najčešće se ti problemi vrlo lako rješavaju kupnjom nove komponente. No, najveći problem predstavlja kvar hard diska. U mnogim slučajevima on podrazumijeva i gubitak podataka. A upravo podaci su mnogima najvredniji dio računala. Postoje tvrtke kojima se možete obratiti za spašavanje podataka iz diska, no te usluge su često dosta skupe.

Mjere predostrožnosti za vaš disk

Kako vam ne bi trebale usluge koje podrazumijevaju spašavanja podataka iz diska, potrebno je činiti određene radnje. A one se uglavnom sastoje od izrade sigurnosnih kopija važnih podataka, ali i cijelog sustava. Naime, postoje brojni programi koji će vam omogućiti da na sigurno pohranite samo određene podatke, ali i oni programi koji će vam omogućiti da napravite tzv. sliku cijelog svog sustava. To znači da ćete dobiti datoteku u kojoj će se nalaziti svi vaši podaci (slike, videozapisi, itd.), ali i sve postavke sustava. Tako ćete u slučaju katastrofe, moći vrlo jednostavno povratiti ne samo vaše podatke, nego operacijski sustav i sve postavke.

Vjerojatno ste i ponekad čuli za takve programe, ali nista obraćali pažnju na njih. No, vjerujte, kvarovi hard diskova se događaju i mogli bi se dogoditi i vama. Stoga, budite spremni za takve scenarije i pospremite sve podatke na sigurno na vrijeme.

Jednostavno kopiranje na drugi medij

Spašavanje podataka iz HDD diska vam neće biti potrebno i ako se poslužite vrlo jednostavnom metodom, za koju vam nije potreban nikakav poseban program. Naime, možete sve važne podatke snimiti i na još neki medij, primjerice na neki prijenosni hard disk, na USB memoriju ili negdje drugdje. Tako u slučaju kvara hard diska, imat ćete sve svoje važne podatke spremljene još negdje drugdje.

Još jedna dobra ideja je i da spremite sve važne podatke na neko udaljeno mjesto. To se naziva spremanje u oblaku i možete pronaći brojne besplatne varijante gdje ćete dobiti puno prostora za spremanje podataka, a možete isprobati i neka komercijalna rješenja. Imate li Gmail račun, možete s istim podacima koristiti uslugu Google Drive, koji vam upravo to i omogućuje.

Navigacija. GPS je navigacioni sistem, koji se oslanja na mrežu od 24 satelita koje je u orbitu postavilo američko ministarstvo odbrane.  Čitajte više …

You may also like...